Полски министър: Евроинтеграцията на Западните Балкани има и геополитическо измерение

Яцек Чапутович

Яцек Чапутович

"Отлагането на поканата към Република Северна Македония и Албания за преговори за присъединяване към Европейския съюз може да демобилизира обществата в тези държави", заяви външният министър на Полша Яцек Чапутович пред български журналисти във Варшава.

"Европейската интеграция на страните от Западните Балкани има и геополитическо измерение. Проблем е, че в Съюза има страни, които действат егоистично и се затварят", добави той.

"Има конкуренция на Балканите с други сили - на първо място Русия, мюсюлманска държава като Турция, също така Китай. Европейският съюз е само един от играчите. Трябва да бъдем активни. Ако не сме, ще се засили влиянието на други държави. Ситуацията може да се усложни, а регионът да се превърне в заплаха за сигурността на ЕС. Полша е "за" започване на преговори за членство", коментира министър Чапутович.

"Миналата година обещахме, че преговорите ще започнат тази, а сега отново се отлагат. Все по-голям е проблемът на липса на доверие в отношенията между ЕС и страните кандидатки. Перспективата на членството постоянно се подкопава. С изключение на Македония и Албания страните от Западните Балкани не виждат причините да извършват реформи. Без перспектива за членство ще бъде трудно ЕС да изисква реформи", посочи експертът по Балканите в Центъра за изследване на Изтока Марта Шпала.