Полковник от московската полиция за задържаните членове на Pussy Riot: Съжалявам, че днес не е 37-ма година!

Нахлулите на терена в Москва членове на Pussy Riot са осъдени на 15 дни затвор

Членовете на групата Pussy Riot, които нахлуха на терена на стадион "Лужники" в Москва по време на финала на световното първенство по футбол между Франция и Хърватия, са осъдени на 15 дни затвор. Te получиха и тригодишна забрана да посещават спортни мероприятия.

Пьотр Везилов, Олга Курачьова, Вероника Никулшина и Олга Постухова са четиримата осъдени, които се появиха на терена, облечени в полицейски униформи. Акцията им доведе до кратко прекъсване на срещата през второто полувреме.

Четиримата протестиращи са обвинени в нарушаване на правилата за поведение на зрителите по време на спортни състезания и за незаконно носене на униформа с отличителни знаци на държавни военизирани организации, правоохранителни или контролиращи органи.

След двубоя Pussy Riot използва социалните мрежи, за да поеме отговорност за случилото се. От групата обясниха, че акцията се казва "Милиционер влиза в играга". Чрез нея те отбелязаха и 11 години от смъртта на "великия руски поет Дмитрий Александрович Пригов, създал в руската култура образа на Милиционера, носител на небесната държавност".

Организаторите отправиха и шест искания: "Освобождаване на всички политически затворници; Да не бъдат осъждани на затвор хората, само защото са "харесали" публикация в социалните мрежи; Прекратяване на незаконните арести на митингите; Да се позволи политическа конкуренция в страната; Да не се изфабрикуват наказателни дела и да не бъдат държани хората просто така в арестите; Да превърнем земния милиционер в небесен милиционер."

По-късно в интернет се появи видео на разговор между задържаните членове на Pussy Riot и полковник от московската полиция, който заявява: "Понякога съжалявам, че днес не е 37-а година. Направо съжалявам."