Пол Кругман: Много сме близо САЩ да се превърне във втора Полша или Унгария

Причината не е икономическа, твърди пред The New York Times нобеловият лауреат по икономика

Пол Кругман

Пол Кругман

Авторитетният американски вестник The New York Times публикува коментарна статия на нобеловия лауреат по икономика за 2008 г. Пол Кругман, в която той прави паралел между политическите процеси в Полша и Унгария, и тези в САЩ, посочва "Фокус" В материала, озаглавен „Защо това може да се случи тук: Много сме близо до това да се превърнем във втора Полша или Унгария“.

И в двете държави управляващите партии - „Право и справедливост“ в Полша и „Фидес" в Унгария, наложиха режими, които поддържат форми на народни избори, но са разрушили независимостта на съдебната система, потиснали са свободата на печата, институционализирали са корупцията в широки мащаби и ефективно са делегитимирали несъгласието. Резултатът изглежда е една управляваща партия в обозримо бъдеще, уверен в Кругман. 

Според автора същото може лесно да се случи и в САЩ. „Някога, неотдавна, имаше време, когато хората казваха, че нашите демократични норми и нашата славна история на свобода ще ни защитят от подхлъзване към тиранията. Всъщност, някои хора още го твърдят. Но, за да вярваме в това днес, трябва да сме слепи. Истината е, че Републиканската партия е готова, дори жадува да се превърне в американската версия на „Право и справедливост“, използвайки сегашната си политическа власт, за да управлява завинаги“, пише Кругман. 

„Само погледнете какво става на щатско ниво. В Северна Каролина, след като демократите спечелиха губернаторското място, републиканците използваха последните дни на предшественика му, за да лишат кабинета на губернатора от много от неговите правомощия. В Западна Вирджиния републиканските законодатели експлоатираха оплаквания за прекомерни разходи, за да обвинят в държавна измяна състава на целия Върховния съд и да го заменят с хора, лоялни на партията. И това са само случаите, които са получили национално внимание…“, подчертава авторът.

Какво да кажем за развитията на национално равнище? Тук нещата стават страшни. В момента сме на ръба. Ако се наклоним в грешната посока – особено ако републиканците запазят контрола над двете камари на Конгреса през ноември (след междинните избори – бел.р.) – ще се превърнем във втора Полша или Унгария по-бързо, отколкото може да си представите“, пише Кругман.

Според него причините за настоящото политическо развитие както в Полша и Унгария, така и в САЩ, не са тревогите, свързани с икономиката, а „развихрянето на белия национализъм“. Авторът обаче не обосновава тази своя теза.