Плевнелиев пред съда: През 2014 г. Русия взриви световния ред

Всички европейски лидери, както и тези от Алианса, добре съзнаваха че се е случило нещо драматично

Снимка: faktor.bg

Снимка: faktor.bg

През 2014 г. Русия взриви световния ред. Всичко, което беше договаряно в продължение на повече от 70 години беше поставено под въпрос. Например, нарушено беше Будапещенското споразумение, гарантиращо териториалната цялост на страните, което е подписано и от Русия, и от Франция, и от Великобритания, и от Съединените американски щати…, от тези най-мощни държави, членки  на съвета за сигурност на ООН. Това заяви  президентът Росен Плевнелиев /2012-2017 г. / в качеството си на свидетел пред Софийския градски съд по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев. Той е подсъдим във връзка с преговорите за ремонта на двигателите на самолетите на БА МИГ в Полша, а не в Русия. Екип на faktor.bg присъства на заседанието.

Веднага след демонстрацията на съвсем нови способности при окупацията на Крим започна едно много тежко противопоставяне между Европейския съюз и Русия, а също и между НАТО и Русия. Всички европейски лидери, както и тези от Алианса, добре съзнаваха че се е случило нещо драматично. За първи път след Втората смветовна война беше поставен под съмнение европейският дневен ред. Тези толкова изострени отношенията между Русия, от една страна, и Европейския съюз и НАТО от друга, впоследствие доведоха до много важни решения, на които аз съм бил свидетел. За тях мога да разказвам много подробно. Някой от тези решения, разбира се, са квалифицирани, но  мисля,  че вие ще ме разберете като изложа решенията, които не са квалифицирана информация. Те са определящи за българската държавност, а също за Европейския съюз и НАТО.

В месеците след кримската окупация дойде ред на един исторически по своята значимост съвет на най-високо ниво на НАТО, така наречената Среща на върха от 2014 година година, която се проведе в Уелс. Аз бях там заедно с държавните глави на всички 28 страни членки на НАТО, с голяма българска делегация.

Тази среща беше много тежка за нас, защото през есента на 2014 г. ръководителите на държавите членки на НАТО констатирахме, че международния правов ред е нарушен и неговите принципи вече не се спазват от една велика сила
Тази среща на върха остана в историята с приемането на съвсем нови и стратегически документи , защото  взе решение за надграждане на отбранителните способности на държавите членки на НАТО. Имахме пълен консенсус по този въпрос заяви Росен Плевнелиев .

Той разказа и за последвалото заседанието на КСНС, първи такъв по отбраната.  Там е било широко коментирано било взетото решение от страна на Алианса всяка страна да увеличи парите си за отбрана до два процента от брутния национален продукт. 
На срещата в Уелс беше заявено било заявено, че няма държава, която сама да може да се справи и да гарантира сигурността си, като затова е необходима съвместимост между бойната техника на страните членки, обясни Плевнелиев.