Партията на Фарадж води в проучванията за евроизборите

Найджъл Фарадж

Найджъл Фарадж

„Партия Брекзит“ на крайнодесния Найджъл Фарадж излезе начело за европейските избори, показват две отделни проучвания на общественото мнение във Великобритания.

Проучване на YouGov за местник „Таймс“ постави новата формация на Фарадж на първо място с 23% от гласовете, Лейбъристката партия е на второ място с 22 сто, а консерваторите на Тереза Мей са трети със 17%. Много бивши избиратели на Партията за независимост на Обединеното кралство изглежда са последвали Фарадж. UKIP е заседнала на седмо място с 6% след основаването на „Партия Брекзит“.

Констатациите в проучването за „Таймс“ бяха подкрепени от още едно изследване на YouGov, проведено в понеделник и вторник, което показа, че „Партия Брекзит“ е набрала още по-голяма инерция след публичността около старта си миналата седмица. В това допитване тя има 27%, лейбъристите – 22%, а консерваторите – 15%. 12 действащи евродепутати на Партията за независимост на Обединеното кралство вече се прехвърлиха при Фарадж, който изведе формацията до победата на европейските избори във Великобритания през 2014 година с 27% от гласовете.

Става все по-вероятно Великобритания да участва в европейските избори на 23 май, тъй като политиците не могат да се разберат за алтернативен план за Брекзит, който да бъде подкрепен от парламента. Това означава, че крайният срок на развода ще бъде удължен или до юни, или до октомври.

През седмицата се стигна до безпрецедентно изказване на главния преговарящ за Брекзит на ЕП Ги Верхофстад, който видя Фарадж в ролята на „спасител“ на ЕС от отровата на „един безкраен Брекзит“.