Папата: Католическата църква е под атака

Папа Франциск

Папа Франциск

Католическата църква е под атака, заяви снощи Папа Франциск, оглавявайки традиционната за Разпети петък процесия около Колизея в Рим, предаде ДПА.

Церемонията е възстановка на страданията на Исус Христос по неговия път към Голгота, разпъването на Божия син и смъртта му.

По традиция събитието се състоя на и около Колизея - място, където много ранни християни са станали мъченици по време на Римската империя.

По време на речта си папата спомена "кръста на Църквата. . . която се чувства постоянно под атака отвътре и отвън".

Тези думи могат да бъдат възприети като препратка към педофилския скандал, който измъчва Католическата църква от десетилетия и се разрасна през последните години, отбелязва ДПА.

Франциск спомена и за "кръста на малките, наранени в тяхната невинност и чистота".

Папата изброи няколко други съвременни страдалци, чието тежко положение сравни с това на Исус. Сред тях той спомена мигрантите, "които намират вратите затворени поради страх и сърцата заключени заради политически сметки".

Преди папата да говори, бяха прочетени традиционните за процесията размисли. Тази година "медитациите" са били написани от 80-годишната Еуджения Бонети - италианска мисионерка в Африка, която също така спасява жени от проституция в Рим.

Сестра Бонети спомена за "новите разпнати" - бедните, бездомните и мигрантите. Италианската мисионерка изрази съжаление по повод общественото безразличие към тежкото положение на жертвите на сексуален трафик и други мигранти. Тя определи пустинята Сахара и Средиземно море като "новите гробища" в света.

Тази вечер главата на Католическата църква ще отслужи великденско бдение отново в базиликата "Свети Петър". Кулминацията на проявите на папата по време на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи утре, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана, пише БТА.