Откриха мъртъв руски бизнесмен и съратник на Березовски в Лондон

Николай Глушков, снимка: Комерсант.ру

Николай Глушков, снимка: Комерсант.ру

Руският бизнесмен и близък партньор на Борис Березовски Николай Глушков е намерен мъртъв във Великобритания. Това пише британският вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на адвоката на Глушков, пише news.bg. 

Тялото на 69-годишния мъж е било открито от негови близки. Причините за смъртта му засега не се съобщават от защитника му Андрей Боровков.

Това се случва на фона на задълбочаващия се скандал с отровения на 4 март във Великобритания бивш руски двоен агент Сергей Скрипал. Той и дъщеря му са в тежко състояние в болница.

Вчера стана ясно, че Скотланд ярд разследва възможността руските спецслужби да са отровили и Георгий Шупе - бивш зет на Березовски. Има подозрение, че той е бил отровен няколко седмици преди Скрипал.

Днес обаче руската агенция РБК публикува изказване на самия Шупе, в което той категорично отрича да е бил отравян, а твърди, че просто се почувствал зле.

Самият Березовски, който беше един от най-влиятелните бизнесмени в Русия, помогнал на Владимир Путин да поеме властта през 1999 г.,  последствие се скарва с руския лидер. Местите се в Лондон през 2000 г., където става един от най-големите критици на Путин. Березовски беше намерен обесен в дома си през 2013 г. при очевидно самоубийство.

Кой е Николай Глушков?

Глушков е руски бизнесмен. През 1989-1991 г. той е шеф на отдел, а след това - зам. генерален директор на създаденото от Борис Березовски "ЛогоВАЗ" АД, което се занимава с продажба на изтеглени от западните пазари коли, произведени в заводите ВАЗ, предимно от марката „Лада“.

През 1996 г. Глушков става зам. генерален директор на "Аерофлот".

4 години по-късно бизнесменът е арестуван по дело за присвояване на средства от авиокомпанията, обвинен в мошеничество, пране на престъпно натрупани пари и задържане на валутни печалби от чужбина. През 2004 г. осъден от Свердловският съд в Москва на 3 години и 3 месеца затвор, но е пуснат на свобода, тъй като е излежал срока.

Преди година Свердловският съд в Москва осъди бизнесмена задочно на 8 години колония с общ режим за присвояване на средства от "Аерофлот" през 90-те г. на ХХ век.

През последните години Глушков живее във Великобритания, където получава политическо убежище през 2010 г.

Според разпространявана информация Николай Глушков е бил "дойна крава" за подкрепа на международни шпионски операции".