Освободиха швейцарски бизнесмен, свързан с обвинения в пране на пари руски депутат Керимов

Александър Штудхалтер е пуснат под гаранция срещу 5 млн. евро

скандалният депутат Сюлейман Керимов, news.bg

скандалният депутат Сюлейман Керимов, news.bg

Във Франция освободиха под гаранция швейцарския бизнесмен Александър Штудхалтер, който бе задържан във връзка руския сенатор Сюлейман Керимов, обвинен от френската държава в укриване на данъци при закупуването на недвижими имоти на Лазурния бряг, съобщава Luzerner Zeitung, позовавайки се на информация на адвоката на Студхалтер - Штефан Веренберг.

Швейцарският бизнесмен е бил освободен срещу гаранция от колосална сума -  пет милиона евро. На същия е наложена забрана да не напуска Франция. Адвокатът му е категоричен, че  бизнесменът не се признава вината си. 

Изданието припомня, че името на швейцарския бизнесмен бе замесено по дело срещу руския депутат Сюлейман Керимова. Една от версиите е, че именно Штудхалтер е бил подставеното лице, което е купувало недвижими имоти на Лазурния бряг в интерес на руския сенатор. 
Штудхалер еднолично се е разполагал в сграда, за която се предполага, че реално е собственост на Керимов.
Руският депутат, който бе задържан през ноември 2017 година на летището в град Ница, е с повдигнато обвинение за укриване на данъци и пране на пари. Но съдът не е постановил мярка постоянен арест на Керимов, а само го е задължил да си плати дължимите данъци.
Обвинението обаче счита,  Сюлейман Керимов незаконно е пренесъл куфари с пари във Франция,  където чрез подставени лица е закупил луксозна вила на Лазурния бряг, като е декларирал много по-ниска цена за имота, с цел укриване на данъци от държавата.