Орбан: Има коварен план на Брюксел чрез наемници да пусне мигранти в Унгария!

Правителството на Унгария в понеделник ще прецени какви конкретни правни мерки ще предприеме във връзка с решението на Европейския парламент да започне наказателна процедура срещу Будапеща за нарушаване на демократичните стандарти, заяви премиерът на страната Виктор Орбан в петък, предава Reuters.

В сряда, припомня британската агенция, ЕП започна санкционна процедура за нарушаване на демократичните правила, гражданските права и за корупция. Орбан, който е един от най-отявлените противници на мюсюлманската миграция към Европейския съюз, отбеляза, че предвид европейските избори, които трябва да се проведат през май догодина, дните на настоящия парламент са преброени.

Той също разкритикува германския канцлер Ангела Меркел, след като тя призова страните-членки на Съюза да осигурят достатъчни права на европейската гранична служба ФРОНТЕКС, чрез които тя да се опита да спре нелегалната миграция, в съответствие с плана на Европейската комисия.

„Значи, планът е, тъй като Унгария не може да бъде принудена да приема мигранти, да й бъдат отнети правата да защитава границите си“, заяви Орбан. „Те искат да изпратят тук наемници от Брюксел и да отнемат това ... от нашите унгарски синове... които защитават границите. И ние не трябва да имаме никакви илюзии, те ще пуснат вътре мигрантите“, убеден е унгарският лидер.

След като Полша категорично защити вчера Унгария, днес чешкият министър-председател Андрей Бабиш заяви, че правителството му стои зад Орбан. 

"Тази глупост само поражда отрицателни нагласи срещу ЕС", каза Бабиш по повод гласуването в ЕП. "Затова заставам зад Орбан. Ние сме съюзници", заяви той. Чехия и Полша са част от Вишеградската група, включваща още Словакия и Унгария. Срещу Полша също беше започната подобна наказателна процедура от Европейската комисия през 2017 г., но Унгария я блокира.