Опозицията в Гърция отхвърля предложеното име Илинденска Македония

Опозиционните партии в Гърция единодушно отхвърлиха предложението на Скопие да приеме името "Република Илинденска Македония" като компромисно решение на дългогодишния спор, информира Greek Reporter.

Докато премиерът Алексис Ципрас телефонира на политическите лидери и президента Прокопис Павлопулос, за да ги осведоми за преговорите с Македония, опозицията изрази опасения, че предложението е иредентистко, тъй като има териториални претенции към Гърция.
Въпреки че няма официална реакция от правителството за предложението, гръцки медии съобщават, че Ципрас сериозно го обмисля.

"Това име е исторически и пряко свързано със стремежа за създаване на "македонска" нация и държава, която включва Солун и се простира до Егейско море", се казва в съобщение на основната опозиционна партия "Нова Демокрация". В съобщението се допълва, че Илинден "потвърждава и засилва иредентизма на Скопие. Предложението дори е неприемливо и за обсъждане".

Гръцкият политик Фофи Генимата, лидер на центристкото "Движение за промяна", описа предложението като "образец за връщане към иредентизъм" и поиска уверения от гръцкото правителство, че не е започнало преговори в този контекст.

Лидерът на Съюз на центристите Василис Левентис заяви, че е против всяко предложено име, което включва "Македония", докато председателят на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас подчерта, че предложението е "най-лошото от всички възможни опции".