Огнян Златев: Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел

Огнян Златев

Огнян Златев

В студиото на "Още от деня" гостува Огнян Златев - ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Той коментира днешния атентат в Нова Зеландия и все по-неясната ситуация около Брекзит.

"За съжаление това е част от ежедневието на XXI век", коментира Златев терористичния акт днес в Нова Зеландия.
Според него трябва да се противопоставим твърдо и открито на всякакви опити да се наруши демократичния начин на живот.

Относно тона по време на предстоящата предизборна кампания и това дали агресивният тон, подбуждащ към ксенофобия и насилие, ще вземе връх, Златев коментира:

"Сигурно ще има опити тази реторика да вземе връх и да се чува все по-отчетливо (по време на кампанията - б.р.) По предложение на Европейската комисия по-големите онлайн платформи постигнаха споразумение, съдържанието с ксенофобски характер, подбуждащо към ислямофобия, към насилие се премахва много бързо, защото доброволно тези онлайн платформи са го възприели като форма на реакция".
Огнян Златев коментира и все така неясната ситуация около Брекзит.

"Ако погледнете профила на тези гласоподаватели във Великобритания, които са подкрепили излизането от Европейския съюз (на референдума през 2016 година - б.р.), ще видите, че нагласа срещу Европейския съюз, някакви антиевропейски чувства изобщо не присъстват. Това са хора, които не са доволни от това, че са сами, че някой ги е отхвърлил от обществото".

На въпрос как би описал ситуацията на Острова, Златев отговори:

"Ситуацията е хаос и не е приятна за никого. Това се случи преди повече от две години, ние преговаряме повече от две години и до ден днешен не можем да разберем какво се очаква от нас, 27-те (страни-членки - б.р.)"
Според ръководителя на председателството на Европейската комисия в България хаосът около Брекзит се случва във Великобритания, не и в Брюксел. Той акцентира, че споразумението, което е постигнато между представителите на Европейския съюз и преговарящите от страна на правителството в Уестминистър, в максимална степен отчита правата и на двете страни - и на гражданите на Европейския съюз, и на гражданите на Великобритания.