Новата политическа звезда на Украйна - рокаджия, дипломиран физик, изучавал политически науки в Йейл и Станфорд

Той не довърши предишния си депутатски мандат, разочарован, по думите му, от скритите интереси в украинската политика.

Святослав Вакарчук

Святослав Вакарчук

Пет политически формации влизат в новия украински парламент след предсрочните парламентарни избори. Партията на президента Володимир Зеленски печели над 42% от гласовете според частичните резултати.

На втора позиция е "Опозиционна платформа - за живот", която получава над 12%. Останалите три партии във Върховната Рада са тези на бившия президент Петро Порошенко, на бившия премиер Юлия Тимошенко и на музиканта Святослав Вакарчук.

Кой е Вакарчук, сочен за потенциален коалиционен партньор на Зеленски?.

Рок звезда и дипломиран физик, изучавал политически науки в престижни университети като Йейл и Станфорд. Той е Святослав Вакарчук, лидер на най-младата украинска партия "Глас", която успя да влезе новия украински парламент.

44-годишният Вакарчук и неговата формация са изненадата на предсрочните парламентарни избори, които се проведоха в Украйна вчера.

"Глас" печели над 6% от гласовете, което е впечатляващ резултат за партия, създадена през май. В нейната листа са нови лица - предприемачи, експерти, активисти, повечето от които са получили образованието си на Запад и чиято средна възраст е 37 години.

По време на предизборната кампания популярният певец не слезе от сцената, дори напротив - организираше безплатни концерти, за да привлече още избиратели на своя страна.

Той не влиза за първи път във Върховната Рада. След като през 2004 г. горещо подкрепя Оранжевата революция в Украйна, Вакарчук е избран за депутат от партията на вече бившия президент Виктор Юшченко.

Рок певецът обаче не довършва мандата си, разочарован, по думите му, от скритите интереси в украинската политика.

Днес прави заявка да защитава проевропейската линия и да се бори срещу олигарсите.