Навални пусна разследване за покварата на путинския елит – яхти, олигарси, проститутки и много откраднати пари (видео)

Главни "герои" са вицепремиерът Сергей Приходко и олигархът Сергей Дерипаска

Алексей Навални

Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални пусна днес ново видео разследване за деградацията и покварата на путинския елит. В него бунтарят вади на показ чрез основания от него "Фонд за борба с корупцията" скандални истории за яхти, олигарси, проститутки, редови секс работнички, дирижирано вмешателство на Русия в американските избори за президент.

Главни "герои"  са вицепремиерът Сергей Приходко и олигархът Сергей Дерипаска.

Навални признава, че на данните за корупция спрямо вицепремиера са попаднали случайно - докато правозащитниците са проучвали Instagram профила на "секс-ловджийка" с никнейм Настя Рибката. Тя нарича себе си "майстор на съблазняването" и "ловец на олигарси", а в профила си е публикувала снимка с Олег Дерипаска на яхтата му. Тогава "Рибката" се запознава и с вицепремиера Сергей Приходко.

"Приходко е не особено известен руски чиновник, който през 90-те години е работил като заместник-ръководител на администрацията на президента Елцин. Пръв заместник по това време е Владимир Путин. Междувременно Приходко е бил съветник на Путин, след това на Дмитрий Медведев, а сега е вицепремиер на Медведев. Смята се, че той е най-влиятелният чиновник в областта на външната политика на Русия. Не Лавров, а Приходко", уточнява Навални.

Фактът, че на яхтата с проститутките заедно с Дерипаска е именно Приходко се потвърждава и на страницата в Instagram на "Рибката", както и от видео с участници във воаяжа.

Нещо повече, Настя Рибката е публикувала книга за това пътуване, в което описва всичко случило се на яхтата на Дерипаска. 

"Настя, нарича Приходко "татенцето"", обяснява Навални.

В книгата се споменават детайли от биографията на "татенцето", които напълно съвпадат с биографията на Сергей Приходко: вицепремиер, пише предизборните речи и послания на Путин.

"Рибката" също така пише, че Приходко не е ловил риба на яхтата, а е водил разговор с Дерипаска за "нещо важно". Пътуването е било през август месец 2016 година.

"Олигарх разхожда на яхтата си чиновник от най-висок ранг - това е подкуп. Олигархът плаща за всичко, включително и за проститутките, това също е подкуп. И ако се окаже, че Приходко е долетял и отлетял с частния самолет на Дерипаска - това също е подкуп", подчертава Навални.

Опозиционерът съобщава и данни от разследване за собствеността на вицепремиера Приходко: гигантска вила на стойност над 300 милиона рубли и два апартамента на стойност 480 милиона рубли в елитен московски квартал. 

Навални отбелязва, че не може висш чиновник, отговарящ за международната политика да провежда отпуската си на яхта с олигарх и проституки, защото това позори страната и припомня, че през 1999 година лично Путин уволнява генералния прокурар Юрий Скуратов, заснет в компанията на проститутки. 

"Това също беше "подарък" от някакъв бизнесмен", така че Владимир Владимирович, не изменяйте на принципите си и изпратете Приходко в оставка", завършва опозиционерът.

Междувременно "Настя Рибката" коментира в профила си с думите: Впрочем ВВП (Владимир Владимирович Путин) е чел книгата ми.

Само за няколко часа разследването вече е гледано от над 461 хил. души, а под него вече има почти 19 хил коментара.

Навални не беше допуснат до изборите за президент през март тази година, а сега основната му задача е да накара руснаците да бойкотират изборите и да покажат, че няма масова подкрепа за Путин.