Национална асоциация на цветнокожите: Доналд Тръмп е расист

В момента има лице в Белия дом, което работи като президент, не само, че прави расистки коментари, но опитва да налага расистки политики

. Президентът на правозащитната организация "Национална асоциация за напредъка на цветнокожите" в САЩ Дерек Джонсън разкритикува президента Доналд Тръмп, че е расист, пише The Hill.
„За жалост в момента има лице в Белия дом, който работи като президент, който не само, че прави расистки коментари, но и се опитва да налага расистки политики“, заяви Джонсън. 
Обвиненията срещу Тръмп в расизъм не са от вчера. По време на предизборната си кампания той заяви, че идващите от Централна Америка нелегални мигранти са „изнасилвачи“ и „наркотрафиканти“. По време на протестите на расова основа в Шарлътсвил през 2017 г. той заяви, че и белите националисти, и чернокожите контрапротестиращи са виновни. По-късно той сравни някои страни от Африка с „клоаки“.
Джонсън заяви, че президентът е отказал да се срещне с правозащитната организация, въпреки опитите ѝ да се свърже с него и по време на предизборната му кампания, и по време на президентския му мандат.
Превод и редакция: Виктор Турмаков