Нападнаха лидера на най-голямата опозиционна партия в Турция

Кемал Кълъчдароглу

Кемал Кълъчдароглу

Лидерът на водещата опозиционна сила в Турция Кемал Кълъчдароглу е бил нападнат днес от група мъже, но телохранителите му са го отвели в безопасност, съобщи Ройтерс, позовавайки се на партията и на видеозапис.

Председателят на Народнорепубликанската партия (НРП) е присъствал на погребение на турски войник, убит в сблъсъци с признатата за терористична организация Кюрдската работническа партия (ПКК).

На видеозаписа се вижда как Кълъчдароглу най-малко два пъти е ударен в главата, докато бодигардовете му се опитват да държат настрана гневната тълпа.

Лидерът на НРП е успял да напусне сцената и да влезе в къща наблизо, съобщи турската телевизия НТВ. Пред къщата по-късно се е събрала тълпа, скандираща "ПКК вън".

По-късно бронирана машина е откарала Кълъчдароглу от мястото.

Действията на нападателите са израз на обвиненията срещу опозицията, че е действала в таен съюз на местните избори с прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), подозирана за връзки с ПКК, отбелязва "Дейли сабах".

ДПН не издигна свои кандидати на изборите в големите западни градове, за да увеличи шансовете на кандидатите на опозиционната коалиция срещу тези, издигнати от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган. 

Представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието осъдиха нападението и пожелаха на опозиционния лидер да се съвземе бързо.