Могерини резервирана към Тръмп: Бих го попитал кои са приятелите му

За нас е много ясно кои са нашите приятели и САЩ със сигурност са сред тях, отсече евкомисарят по външна политика

Федерика Могерини

Федерика Могерини

Ако бях журналистка, бих попитала президента на САЩ Доналд Тръмп кои са приятелите му. Това заяви върховната представителка на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод коментарите на Тръмп, че Европейският съюз е враг.

"За нас е много ясно кои са нашите приятели и САЩ със сигурност са сред тях. Многократно съм казвала, че промяната във властта не променя приятелството между държавите и народите. За нас със сигурност САЩ са близък приятел и партньор. Така и ще остане", добави Могерини.

"Имаме и други приятели - Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия, държавите от Латинска Америка и Африка. Надявам се управлението в САЩ също да има ясна представа за своите приятели", коментира тя.

Могерини заяви, че сред приоритетите на днешния съвет по външни работи на ЕС са ситуацията в Либия, от където идват голяма част от мигрантите през Средиземно море, партньорството със страните от Западните Балкани и ядреното разоръжаване на Северна Корея.

Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан допълни, че сред темите на срещата ще бъде и ядреното споразумение с Иран, от което САЩ се оттеглеха преди месеци, но ЕС остава твърдо решен да спази ангажиментите си.