МО на Великобритания: Самолетът на полския президент Качински е бил взривен

Британски експерти от лабораторията Forensic Explosives Laboratory към Министерството на отбраната на Великоритания обнародваха разултатите от своето изследване, потвърждаващо изводите на полската правителствена комисия, а именно - че самолеътт на президента Качински е бил взривен, съобщи Полското радио, цитирано от www.newsru.com.

"Не пилотите, не действията на хората, намиращи се на борда са довели до трагедията, а взрив. ъс сигурност е установено, че във взрива е имало и тротил, но не и точната формула на взривното вещество", коментира пред медията председтелят на комисията Антони Мацаревич.

Проведеното разследване е установило, че в края на лявото крило на ТУ-154М са открити взривни вещества.

Самолетът, на борда на който се намираше президентът на Полша Качински, неговата съпруга и 96 високопоставени представители на полската държава се разби на 10 април 2010 година край Смоленск и всички, намиращи се на борда загинаха.

Русия твърди, че причината за катастрофата са "неправилни действия" на пилотите и "психологически натиск върху екипажа".

Припомняме, че британската лаборатория специализирана в експертизата на взривни вещества е изследвала и отломките на самолета, взривен над шотландския град Локърби при атентат, организиран от режима на либийския диктатор Муамар Кадафи. 

Превод: Faktor.bg