Мишел Барние: Никой не печели от Брекзит, даже Найджъл Фараж

Мишел Барние

Мишел Барние

Брекзит е една ситуация, в която всички губят и никой досега, дори Найджъл Фараж, не е успял да ми докаже какво положително носи излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, заяви днес в Букурещ главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, предаде Аджерпрес.

Европейският представител, който участва в дебати в сградата на румънския парламент в рамките на Европейската среща на високо равнище на регионите и градовете, заяви, че отхвърлянето преди два дни в парламента в Лондон за втори път на споразумението за Брекзит усложнява още повече нещата. Той подчерта, че през 18-те месеца на преговори се е старал да постигне "споразумение с британците, а не срещу тях".

"Имахме един изключително компетентен екип и се стараехме да постигнем споразумение с британците, а не против тях. Това е споразумението, което сега се обсъжда в Камарата на общините (. . .) Брекзит няма никаква добавена стойност, а е една ситуация, в която всички губят. Ние съжаляваме, но същевременно уважаваме решението, взето от мнозинството от британския народ. Що се отнася до мен, никога не е имало и няма да има каквото и да е агресивно или отмъстително отношение спрямо британците", посочи още Мишел Барние. 

По думите му приоритет трябва да бъде съдбата на 4,5-те милиона граждани, които са пряко засегнати от Брекзита, от които 3,5 милиона граждани на ЕС, намиращи се на територията на Великобритания, и близо 1 милион британски граждани, намиращи се в ЕС.