Масови арести на кюрдски политически активисти в Турция

В Анкара, Истанбул и Измир едновременно са извършени нови масови арести, като основният прицел е към активисти на легалната и парламентарно представена кюрдска Демократическа партия на народите пише вестник „Джумхуриет", цитиран от „Фокус".

Операциите по претърсване, обиск и задържане са по указания на Главната републиканска прокуратура в Анкара по повод публични изяви срещу турската военна операция „Маслинова клонка" в района на сирийски град Африн. Сред задържаните в Истанбул е и проф. д-р Онур Хамзаоглу - говорител на Демократичния конгрес на народите. Издадена е заповед за арест и на съпредседателя на ДПН Серпил Кемалбай. Извършен е обиск и изземване в дома на другия говорител на ДКН - Гюлистан Кочигит в дома й в град Измир.

Прави впечатление, че арестите се извършват в края на седмицата - в навечерието на конгреса на ДПН.

Освен кюрдски активисти, сред задържаните са зам.-генералният председател на Социалистическа партия на потиснатите Фадиме Челеби, говорителите на Зелената лява партия Ейлем Тунджаели и Наджи Сьонмез, съпредседателят на Социалистическата пария на повторното освобождение Ахмет Кая, членът на ръководството на Федерацията на дружествата на социалистическата младеж Йозджан Саръ, както и говорителят Платформата за социалистическа солидарност Кезбан Конукчу, посочва още „Джумхуриет".