Мартин Шулц напуска поста председател на ГСДП

За свой наследник той пожела Андреа Налес - лидер на парламентарната група на социалдемократите

Снимка: Spiegel

Снимка: Spiegel

Мартин Шулц обяви, че напуска поста председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и възнамерява да служи като външен министър в новото коалиционно правителство, водено от канцлера Ангела Меркел, предава AFP, цитирана от "Фокус".

"Реших да вляза в правителството като външен министър", заяви Шулц пред репортери, часове след като успя да сключи коалиционно споразумение със "Съюза" (ХДС/ХСС) на Меркел. 

Шулц заяви, че би желал лидерът на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес да го замени на поста председател на партията - роля, която той заема от малко повече от година. 

Според източник в партията смяната в ръководството ще се извърши в началото на март. Тогава ще бъдат огласени резултатите от гласуването на членовете на ГСДП дали да бъде подкрепено постигнатото днес коалиционното споразумение с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел. Ръководството на ГСДП реши, че членската маса на ГСДП, наброяваща 463 723 души, ще гласува от 20 февруари до 2 март, а резултатите се очаква да бъдат оповестени на 4 март.