Марионетният режим на Москва в Южна Осетия окупира нови грузински територии

Снимка: от страницата Russia Is An Occupier

Снимка: от страницата Russia Is An Occupier

Разследване на informnapalm.org/bg

Хибридна война е вече отдавна отработена стратегия на Русия в постсъветските територии. Грузия се среща за първи път с нея в далечната 1992 година, когато Москва провокира редица конфликти в нейни области, които в крайна сметка довеждат до добре планираната руска инвазия в Грузия през 2008 година и окончателното отцепване на Абхазия и Южна Осетия от Грузия.
Пълзящата окупация на грузинска земя продължава и в момента – така наречените „административни“ граници между окупираните от Русия и контролираните от Тбилиси територии продължават да се променят. Руските граничари монтират по границата на „република Южна Осетия“ гранични банери, които продължават да местят все по-навътре в грузинска територия.
Организираното в средата на миналата година гражданско доброволческо движение „Силата е в единството” патрулира вече 16 месеца в конфликтите зони, за да предотврати ново заграбване на грузинска земя от руските окупатори.
В началото на ноември патрулът на движението спря започналото ново поставяне на стълбове от граничарите от осетинска страна, започнали да маркират територия на 50 м навътре от окупационната линия в грузинска територия. След месец затишие ситуацията отново ескалира на 5 декември с появата на граничари на окупатора в грузинската част. Напрежението продължава. Доброволците нямат намерение да отстъпват и са готови да противодействат.

Пълзяща демаркационна линия и терор

Установените след петдневната война разделителни линии между отцепническите региони и контролираната от Тбилиси територия на Грузия непрекъснато се променят. Грузинците ги наричат „окупационна линия“. Наблюдателите от Мисията за наблюдение на ЕС използват по-неутралното понятие „административна гранична линия“. Руснаците твърдят, че е държавна граница. На територията на Южна Осетия са разположени 20 руски военни бази.
Дължината на окупационната линия е 418 км. От 2011 до настоящият момент в едностранен порядък са заградени 53 километра от нея, на някои места с ограда, на места с бодлива тел.  Има случаи, в които бодливата тел разделя къщите на хората от овощните им градини, или разделя села. От 2008 година линията е местена вече над 50 пъти навътре в грузинска територия. Според международните наблюдатели броят на поставените от руските граничари зелени табели с надписи „Внимание! Държавна граница!“ вече надхвърля 200.
Грузинското население на територията на окупираните територии и в непосредствена близост до окупационната линия е подложено на непрестанен терор, нападения, арести и изнудване.  Масова практика е да бъдат отвличани грузински граждани с цел откуп.  Критичната точка беше достигната през февруари 2018, когато окупаторите отвлякоха, измъчваха жестоко и убиха грузинския гражданин Арчил Татунашвили. 
През март 2018 г. Парламентът на Грузия прие Резолюцията относно грубите нарушения на правата на човека от страна на Руската федерация в окупираните територии Абхазия и Цхинвали и Закона „Отхозория – Татунашвили“, кръстен на две от жертвите. Започна и попълването на списъка „Отхозория – Татунашвили“, който предвижда санкции срещу лица, обвинени и осъдени за убийство, отвличане, изтезания и нечовешко отношение към грузински граждани, както и срещу предоставилите убежище на извършителите на подобни деяния в окупираните региони. 
На 21 август 2018 година грузинското правосъдно министерство подаде в Международния съд в Страсбург трети междудържавен иск  срещу Руската Федерация от името на Грузия за нарушаване на Европейската конвенция, в частност на чл. 2 (право на живот), чл. 3 (забрана на изтезанията), чл. 5 (право на свобода и сигурност) и др. Грузия представи необходимите доказателства в Страсбургския съд, в които е отделено особено внимание на

делата за убийството на трима грузински граждани:

19 годишният Давид Башарули, отведен на 14 юни 2014 година от южноосетински милиционери, след което се разпространява информацията, че е ликвидиран в управлението на милицията. В продължение на дълги месеци близките и роднините му го издирват безрезултатно. Половин година по-късно тялото на младежа е намерено обесено на дърво между Ахалгори и село Икоти. Местните жители твърдят, че тялото на отдавна починалия младеж е пренесено там, в противен случай е щяло да бъде открито много преди това.
30 годишният Гига Отхозория е убит на 19 май 2016 година от граничар от самопровъзгласилата се република Абхазия на територията на контролираното от грузинските власти с. Хурча. Отхозория се опитал да предаде продукти за свои близки на контролираната от сепаратистите територия, но отказва подкуп на абхазските граничари. За да избегне конфликта Гига се връща назад, абхазките граничари го преследват го до близкото кафене и един от тях го убива с шест куршума от упор, а убийството е записано на камера. Грузински съд осъжда задочно убиеца на 12 години затвор, но и досега абхазката и руската страна отказват да го предадат на грузинската държава.
35 годишният Арчил Татунашвили е задържан заедно с още двама грузински граждани и отведен в ареста в Цхинвали, където е убит. От Цхинвали твърдят, че е паднал по стълбите по време на преместване в изолатора и откаран в болница, където починал от сърдечна недостатъчност. В продължение на 26 дена окупационните власти отказват да предадат тялото на близките му. Връщат без вътрешни органи. В направената експертиза от грузинското Национално бюро за съдебна медицина, в присъствието на експерт от Международния център за реабилитация на жертвите на мъчения и насилие, са описани повече от сто контузии – изгаряния, счупвания и др. и води до заключението за приложени жестоки мъчения спрямо Татунашвили.
Резолюция относно окупираните територии в Грузия десет години след руската инвазия гласува и Европейският парламент.

Патрулът на гражданите

Силата е в единството”  е гражданско антиокупационно движение, което не е свързано с никоя политическа сила. Грузински активисти анонсираха намеренията си  да организират  денонощен патрул по окупационната линия през юли 2017 година, когато Южна Осетия премести за пореден път граничните табели в района на с. Бершуети  с 500 метра навътре в грузинска територия и отне още 10 хектара земя.  „Целта на нашият патрул е да регистрира своевременно активирането на руски граничари и технически групи, за да бъде информирана международната общност” – обясни Давит Кацарава, грузински актьор и председател на Федерацията по рафтинг на Грузия, който е сред инициаторите на движението. За 16 месеца, откакто гражданското движение патрулира в конфликтните зони са поставени само 1000 м ограда в безлюден район дълбоко в гората, за което не е постъпила своевременно информация.
В началото на ноември започна поредното преместване на окупационната линия навътре в територията на Грузия в района на с. Атоци. Гранична войска на окупационния режим започна да изправя стълбове на 50 метра навътре от установената разделителна линия, с намерение да заграби още над 30 хектара грузинска земя.  С леко закъснение активистите от „Силата е в единството” пристигнаха на място и успяха да спрат процеса. 
От 7 ноември те патрулират в района, за да предотвратят планираната операция по заграждането. В продължение на месец тези стълбове просто си стоят, на тях дори не е опъната бодлива тел, а активистите наблюдават района и са готови да застанат на линията . Всички страни в конфликта са уведомени за тяхното присъствие там и за намеренията им. В момента по линията патрулира екип от 5-7 човека, но други съмишленици имат готовност да застанат на линията  при ескалиране на ситуацията.  
В интервю пред  Егор Куроптев в „Пограничная ZONA” Давит Кацарава декларира тяхната готовност да противодействат на окупаторите с всички достъпни за тях средства:
"Няма да отстъпим нито крачка назад, това е наша земя, и ние сме длъжни да я защитаваме…
Ако видим машини и екипи, тръгнали да изправят поредния стълб, ние веднага ще застанем на линията, и на тях ще им се наложи или да застрелят невъоръжени хора, или да ни отстранят по друг силов начин …
Ние сме подготвени както да стрелят по нас, така и да минем в нелегалност. Това, че днес в ръцете си нямаме оръжие не значи, че вътрешно не сме готови да погледнем в дулото на автомата.  Нашата решителност е по-силна от тяхното оръжие. Аз съм сигурен, че ако се осмелят да стрелят по нас, утре срещу тях ще стоят не пет човека, а пет хиляди. За да ни задържат, трябва да ни отведат на тяхна територия. А ние няма да тръгнем с тях, тоест на тях ще им се наложи отново да стрелят… Знаем какво могат да правят палачите на Цхинвалския режим, с които той разполага в излишък. И затова

нямаме намерение да им се предаваме живи"

 Външно министерство на Грузия в официално изявление осъди незаконните действия на руския окупационен режим в Цхинвалски регион и призова международната общност за адекватна реакция.
Поставянето на заграждения от бодлива тел около с. Атоци осъдиха и САЩ  и  Великобритания и декларираха непоколебимата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Грузия.
На 5 декември в района около с. Атоци отново се появи група руски окупатори.  Както и при първата си среща с патрулиращите активисти те изслушаха мълчаливо посланието на грузинците.  Напрежението в зоната продължава да расте.