Макрон към Путин: Спрете използването на химически оръжия в Сирия

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон


Френският президент Емануел Макрон призова руския си колега Владимир Путин в петък да помогне за облекчаване на страданията на цивилното население, причинени от нападенията на сирийските правителствени сили срещу бунтовническите позиции, информира "Франс прес", цитирана от Нова телевизия. 

В телефонен разговор френският лидер "поиска от Владимир Путин да направи всичко, за да може сирийският режим да сложи край на непоносимото влошаване на хуманитарната ситуация в Източна Гута и Идлиб", се казва в изявление. 

Русия се намеси на страната на силите на сирийския режим в седемгодишната гражданска война, а Путин се смята за чуждестранния лидер с най-голямо влияние върху сирийския президент Башар Асад. 

Новите въздушни атаки са срещу бунтовническия анклав на Източна Гута, съобщиха кореспонденти на "Франс прес". Това е петият пореден ден от бомбената кампания, при която са били убити повече от 220 цивилни граждани. 

Макрон добави, че е "притеснен от индикации, които предполагат възможността за използване на хлор няколко пъти срещу цивилното население в Сирия през последните няколко седмици". 

Външният министър Жан-Ив льо Дриан заяви в сряда, че "всички доказателства" предполагат, че химичното вещество се използва. 

В призива си към Путин Макрон приветства "динамиката на нашите двустранни отношения" след първата среща на двамата във двореца Версай край Париж в края на май, се казва в изявлението. 

Макрон също потвърди, че ще пътува до Русия за първи път като президент, за да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург, насрочен за 24-26 май.