Македонският президент ще бойкотира референдума на 30 септември

Така той блокира процесите на присъединяване на страната към ЕС и НАТО

Георге Иванов

Георге Иванов

Македонският президент Георги Иванов няма да гласува на предстоящия референдум на 30 септември за одобряване на Договора с Гърция и започването на преговори за присъединяване към ЕС и НАТО. Иванов обяви това в чужбина по време на срещата си с македонската емиграция в Детройт, САЩ.

"Аз вече гласувах. Гласувах преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за суверенна и независима Република Македония, със свое име и достойнство. Не отстъпвам от тази идея. Поради тази причина няма да гласувам на 30 септември.

Когато станах президент се заклех, че ще спазвам Конституцията и законите на страната. Не отстъпвам от тази клетва. И поради тази причина няма да изляза да гласувам на 30 септември", каза още Иванов.

По време на срещата Иванов е призовал присъстващите "да не позволят някой друг да контролира тяхната съвест и национална гордост". Той очаква на "референдума гражданите на Република Македония да вземат правилно и мъдро решение".

"С това споразумение се променя не само името на държавата, а се създава една нова полусуверенна държава, с ново име, с нова вътрешно-правна и международна правна идентичност", каза още той. Иванов смята, че "без истински реформи, без борба срещу корупцията, без борба срещу партийния клиентелизъм, няма да има членство в ЕС и НАТО". "Дори да приемем вредния Договор с Гърция, да променим Конституцията, няма да има автоматично членство в ЕС и НАТО", каза още Иванов.

В Скопие не спират посещенията на западни политици, призоваващи хората да подкрепят договора за името. Преди десет дни в Скопие пристигна лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обеща Република Македония да стане пълноправен член на Северноатлантическия пакт, ако страната ратифицира Договора с Гърция.

Вчера и бившият генерален секретар на пакта Хавиер Солана призова македонците да гласуват със "за" на 30 септември. Миналата седмица в Македония бяха германският и австрийският канцлер, които също призоваха гражданите да гласуват със "за" на референдума.

Вчера френският президент Еманюел Макрон във специално обръщение призова гражданите на страната да подкрепят Договора, защото "това е в интерес на региона, страната и цяла Европа".

Американският президент Доналд Тръмп също подкрепи Договора, а вицепрезидентът Майкъл Пенс лично прие македонския премиер Зоран Заев в Белия дом преди три дни.