Македония разследва служители, помагали на бившия премиер

Пълна мистерия около бягството на бившия македнски премиер Никола Груевски.

Властите у нас отрекоха появилите си информации, че той е избягал от македонското правосъдие с български паспорт.

Унгария също отрича да е помагала на Груевски, а Македония започна разследване срещу длъжностни лица.

След среща с македонския премиер Зоран Заев, Бойко Борисов опроверга информацията, публикувана в унгарски опозиционен сайт, че Никола Груевски вероятно е пресякъл границата с български паспорт.

„Бившият премиер Груевски нито е искал, нито е издаван български паспорт. 100% фалшива новина - нито е искал, нито е издаван”, заяви Борисов.

Въпросите около бягството на Никола Груевски остават повече от отговорите. Унгарското правителство твърди, че не е оказвана помощ на Груевски да напусне Македония, не е ясно и в коя държава той е потърсил убежище. Самата молба за статут е пусната в имиграционната служба в Будапеща. Унгарски медии наричат Груевски ВИП-мигрант, тъй като той не е в транзитен център, както повеляват унгарските закони.

"Ако бивш политически лидер, особено човек, който е бил премиер на една държава в продължение на 10 години, потърси убежище, тогава се прилагат специални процедури от съображения за сигурност. Фактът, че изслушването му не се състоя в транзитен център, а в Будапеща не променя нищо в самата процедура”, каза Гергей Гуяш, началник на кабинета на Виктор Орбан.

400 страници придружават македонската молба за екстрадиция до Унгария. Според европейското законодателство Унгария не би следвало да даде статут на Груевски, тъй като той идва от трета страна, считана за безопасна.

„Недопустимо е страна-членка на Европейския съюз да не почита върховенството на закона. Вярвам, че Унгария скоро ще изпрати Никола Груевски, за да може да изпълни присъдата, за която е осъден окончателно”, заяви премиерът на Македония Зоран Заев.

Все още не е ясно как Груевски е пристигнал в Унгария.

„Мога да ви дам информация от мои сигурни източници в Скопие. Груевски е преминал през Сърбия и цялото му преминаване до Унгария е станало със съдействието на сръбските власти”, каза и вицепремиерът Красимир Каракачанов.

В София пред  NOVA сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че не е информирана за случая.

Втора версия се тиражира от сръбски медии. Според тях Груевски е стигнал с автомобил до Тирана и оттам със самолет на авиокомпания Малеви е отлетял за Будапеща - малко вероятна версия, тъй като Малеви не съществува от години.

Остава въпросът защо все пак Груевски избра Унгария?

Орбан го наричаше  - нашето момче. По време на мигрантската криза  Унгария помогна на Македония да построи ограда по границата с Гърция, бяха изпратени и унгарски полицаи. Груевски беше и човекът, който поведе кампания срещу милиардера Сорос в Македония, подобна на кампанията на Орбан в Унгария. Унгарските власти открито подкрепяха партията на Груевски в изборни битки.