Le Monde: Швейцарците са установили поредния руски агент под дипломатическо прикритие

По информация на медиите става дума за руския граждадин Сергей Желтиков, който в момента на атаката е работил в руското консулство в Марсилия на длъжността вицеконсул

Сергей Желтиков

Сергей Желтиков

Спецслужбите на Швейцария са установили, че в кибератаката срещу Световната антидопингова агенция (WADA) през 2016 година е участвал руски агент, съобщава френският Le Monde позовавайки се на свои източници.

По информация на медиите става дума за руския граждадин Сергей Желтиков, който в момента на атаката е работил в руското консулство в Марсилия на длъжността вицеконсул.

Френското разузнаване е следило Желтиков и е предоставило информацията на швейцарците.

Вестникът пише, че руснакът е обвинен от швейцарски съд в това, че е част от група на ГРУ, както и, че е поддържал връзка с арестуваните през април 2018 година руски агенти Евгений Серебряков и Алексей Моренц, които са действали под дипломатическо прикритие. Спецслужбите са установили, че те са членове на подразделение 26165 на ГРУ, което източникът на Le Monde определя като "плацдарм на военния кибершпионаж".

Задачата на Желтиков е била да осигурява тяхната безопасност по време на атаката срещу Антидопинговата агенция.

През 2018 година Желтиков организира пътуването на още двама агенти за друга операция против федерална лаборатория в Шпиц.

Превод: Faktor.bg