Сергей Лавров гастролира като самата невинност: Никога не се бъркаме във вътрешните работи на страните

Подходите на САЩ били "абсолютно неоимперски", твърди министърът на външните работи на Русия

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров направи днес поразително "признание". Русия никога не се бъркала във вътрешните работи на други страни. Въпреки десетките доказателства за брутална намеса, дори за организиране опити за преврати. Самата невинност... Арогантността му не спира дотук...

 Русия смята намесата на САЩ във вътрешните работи на страните за неоимперски подход, а Москва никога не би се занимавала с подобни неща. Това заяви в четвъртък  Сергей Лавров след преговорите с президента на Зимбабве Емерсън Мнангагуа, предава ТАСС.
„Ние никога не се бъркаме във вътрешните работи на страните, независимо от това, че от Вашингтон и редица други западни столици ежедневно се твърди обратното“, заяви Лавров. „И то при положение, че не могат да представят нито един факт“.
„Неотдавна в The New York Times бе публикуван голям материал, който описва историята в течение на много десетилетия за намесите на САЩ в провеждането на избори и като цяло във вътрешните работи на десетки и десетки страни“, обърна внимание руският дипломат.

Според думите на Лавров, когато тази тема е започнала да се обсъжда в американските медии, той е чул „поразителни твърдения за това, че американците действително правят това, „но го правим за доброто на тези страни, за които става въпрос, защото чрез своята намеса, ние носим свобода и демокрация“.
„Ние не споделяме подобна философия. Смятам., че подобни подходи са абсолютно неоимперски“, подчерта руският външен министър. „Ние никога няма да се занимаваме с нещо подобно“.
„Народът на Зимбабве, както и народът на всяка друга страна, трябва да решава сам своята съдба“, заяви Лавров.