Кремълска телевизия публикува Топ-10 на "русофобите"

Майкъл Макфол, Рейчъл Медоу и Бил Браудър

Майкъл Макфол, Рейчъл Медоу и Бил Браудър

Списъкът с топ-10 на русофобите на годината съставен от кремълската RT включва тези, които, според телевизията "имат свой принос или са спечелили най-голяма полза от процъфтяващия свят на русофобията".

С неприкрито злорадство RT съобщава, че "победителят" през 2017-та година сенатор Джон Маккейн е починал и затова е "изпаднал от класацията, която няма да бъде същата без него". 

В списъка на русофобите тази година на първо място е Атлантическият съвет, определен като "русофобски аналитически център". Според RT, "ако забележите  из медиите някой антируски анализатор, той почти сигурно е на заплата в Атлантическия съвет".
  
На второ място е Консервативната партия на Великобритания или, според описанието на RT - "избрани русофоби". RT специално отделя внимание на премиера Тереза Мей, Борис Джонсън и Гавин Уилямсън, които "се наслаждават на антируската риторика".

"Разбира се, партията на торите успява да контролира своята русофобия, когато става дума за руснаци, които им правят финансови дарения", пише RT.  

Водещата на MSNBC Рейчъл Медоу е поставена на трето място с анонс: "Рейчъл кара русофобията да работи за нея". Според RT, анализът на Медоу граничи с параноя и я нарича "напълно луда".

Четвърти са "скрипалските заговорници" - шепа анализатори, възползващи се от "всеобщото невежество": Ед Лукас, Ан Апълбаум, Андрю Фоксал.

На 5 място е британското разследване на фалшивите новини, което установи, че Русия се е намесила в процеса на референдума за Брекзит. 

Шести е бившият посланик на САЩ Майкъл Макфол, на когото е забранен достъп до Русия, наречен от RT - "дипломатическият русофоб" и иронизира неговите притеснения, че би могъл да бъде изпратен на разпит в Русия.

На седмо място е онлайн изданието Daily Beast с добавката: русофобията като журналистика. 

Осма е Хилари Клинтън с подигравателното "неудачник русофоб", защото продължавала да смята, че Русия в голяма степен е отговорна за загубата и на президентските избори.

Девети е Бил Браудер, заради това, че използвал отравянето на Скрипал, за да продължи да прокарва Закона "Магнитски".

На последното, десето място е поставен канадският премиер Джъстин Трюдо, заради неговата позиция, че Русия се сблъсква с реалните последствия от своите действия за намеса в избирателните кампании на западни държави.