Кремъл брани със зъби и нокти СССР, обяви война срещу "инсинуациите" за глада в Съветския съюз

През 1933 г. нямало геноцид, а 7 млн. руснаци измрели от глад заради лоша реколта

„Опитите за представяне на глада в СССР през 30-те години на миналия век като унищожаване на определени групи от населението са насочени към подбуждане на анти-руски настроения и са неоснователни“. Това се посочва в писмо, публикувано от руското външно министерство.

Службата обяви, че в бъдеще ще бъдат публикувани архивни документи, които ще хвърлят светлина върху тази тема и обеща да информира обществеността.

Външното министерство коментира, че цифрите от миналия век са „изкуствено завишени“ в информационното пространство на редица държави от Централна Азия. „В същото време поддръжниците на националистическите възгледи налагат над обществеността на своите страни тълкуването на това трагично събитие като „глад“ и дори „геноцид“ на население, организирано от ръководството на СССР," се казва още в доклада.

Позовавайки се на исторически документи, Министерството на външните работи посочва, че по време на глада, който порази обширни райони на страната, около седем милиона души са загинали, включително повече от 2,5 милиона в руската част. От руското правителство оправдават „чумата” в СССР с тежка суша, която наложила извънредни мерки на правителството като изключително високи квоти за реколтата на зърно, конфискация на храни и забрана за търговия с продукти.

„Трагичните грешки, довели до глада, вече бяха признати през 1933 година. Същевременно съветското правителство организира широкомащабна продоволствена помощ за засегнатите региони, включително и за Централна Азия ”, добави външното министерство на Русия.
През януари беше показан документален филм за глада в Алмати, Казахстан. Авторът на лентата смята, че Казахстан трябва да признае инцидента като геноцид, предаде Радио Азатик. 

През ноември 2018 г. външното министерство нарече глада, който избухва през 30-те години на 20-ти век като най-голямата хуманитарна катастрофа в СССР и обяви, че опитите да се представят тези събития като геноцид на украинския народ, нямат нищо общо с историческите факти. През октомври американският сенат единодушно призна глада като геноцид над украинците.

Гладът в СССР през 1932-1933 г. обхваща широкомащабните територии на страната, които са част от Украинската ССР, Руската СФСР (включително Казахската, автономна съветска социалистическа република, районите на Централночерноземния район, Северен Кавказ, Поволжието, Южнен Урал и Западен Сибир) и Белоруската ССР.