Киев негодува: Путин продължава агресията срещу Украйна

-Руският президент подписа указ за жителите на Донбас и Луганск за опростяване на процедурата за получаване на гражданство

Павло Климкин

Павло Климкин

Министърът на външните работи на Украйна Павло Климкин заяви, че указът на президента на Русия Владимир Путин за опростяване на процедурата при получаване на руско гражданство от жителите на самопровъзгласените Донецка и Луганска република е "продължение на агресията" и "намеса" във вътрешните работи на Украйна, предаде ТАСС.

"Решението на Руската федерация за издаване на руски паспорти на окупираните украински територии - това е продължение на агресията и намеса в нашите вътрешни работи. Това е нов "паспортен" етап на окупацията на Донбас", написа министър Климкин в Туитър, предаде БТА.

Украйна се е обърнала към Съвета за сигурност на ООН във връзка с решението на руското ръководство за опростяване на реда за получаване на руско гражданство за жителите на Донбас, съобщи в Туитър постоянният представител на Украйна в ООН Володимир Елченко, предаде ТАСС.


Елченко нарича решението на Русия "дръзка крачка" и добавя, че то "противоречи на одобрените от Съвета за сигурност Мински споразумения".

По-рано днес президентът Владимир Путин подписа указ, с който се позволява на жителите на редица райони в югоизточните региони на Украйна да получават руско гражданство по опростен ред, припомня ТАСС.