Католици и арменци в България честват Възкресение Христово

Папа Франциск

Папа Франциск

Католиците честват най-големия християнски празник Възкресение Христово.  Разминаването с православните християни се дължи на двата различни календара. Православните спазват Юлиянския календар, а католиците – Григорианския.

Въпреки, че Западната и Източната църква не честват заедно Възкресение, различия в обичаите почти отсъстват, отбелязва апостолическият екзарх епископ Христо Пройков.

„Много малка е разликата между единия и другия Великден. Една седмица само ни разделя, за да бъде обгърнат целия свят от тази обща радост, че Иисус Христос наистина възкръсна“, обясни той.

Как протича празничния ден в католическите семейства разказва Симеон Атков - член на римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София.

„В къщи на неделния обяд се събира цялото семейство. Къщата трябва да бъде изчистена, прозорците - измити. Всичко старо трябва да бъде изхвърлено“.

Вместо да търсят яйцето-бияч, католиците спазват друга традиция на Великденската трапеза.

„Когато се съберем в къщи и се чукаме с яйцата, тогава яйцето всеки си го разделя на части и си ги раздаваме тези части от яйцата един на друг като символ на братска любов“, обясни Симеон Атков.

Празничната литургия за Великден ще бъде отслужена в Плевенската католическа църква „Дева Мария от Фатима“, която е и първото светилище в чест на Дева Мария в Северна България.

В Белене католиците се събират в храм „Свети Антон Падуански“.

Отец Павел Кортези каза пред „Хоризонт“: %Близо сме до това посещение на папата. Този Великден ще се помолим специално за мир на Земята, мир в този свят. Да има мир в нашите сърца, да има мир в нашите семейства, в нашите общности и в целия свят между народите“.

Ще се включи и най-възрастният свещеник - отец Йоско, който е на 92 години.

„Той е бил ръкоположен от Блажения Евгений Босилков през 1951 г. и той продължава да служи заедно с мене, изповядва и хората. Той продължава да работи. Той винаги повтаря думите на Свети Павел: „Който не иска да работи, няма да яде". Той участва винаги навсякъде“, добави отец Павел Кортези.

Във Ватикана папа Франциск ще произнесе Традиционно великденско послание "Към града и към света" в 12 ч. от катедралата "Свети Петър".

Освен католиците, Възкресение Христово честват днес и миряните на Арменската апостолическа православна църква в България.