Кандидатът за президент Пендаровски към българите от Северна Македония: Имахме правителства, които ви гледаха като неприятели

Те поискаха край на следеното, тормозът, репресиите и гоненето от работа на "бугарашите"

Стево Пендаровски, снимка: Татковина

Стево Пендаровски, снимка: Татковина

"България и Северна Македония ги сближава целта да направят така, че Европа да дойде на Балканите или Балканите да отидат в Европа", заяви Кандадитът за президент на Северна Македония, издигнат от СДСМ и подкрепен от албанските партии Стево Пендаровски, който взе участие в тържественото честване на 11 годишнина от създаването на Българския културен клуб.

Той благодари за подкрепата, която получава от БКК за кандидатурата си за президент.

"Дадохте ми политическа подкрепа, каквато рядко се получва. Преди имаше правителства, които виждаха във вас неприятели, такова отношение не трябва да се повтаря, защото е срамно, това не са европейските ценности. Вие сте граждани на нашата държава и сте равноправни. След подписването на Договора с България границата ни вече е европейска граница", заяви Пендаровски.

От своя страна председателят на Българския културен клуб Лазар Младенов заяви, че очаква от правителството и новия президент да бъде прекратено негативното отношение към македонските граждани с българско самосъзнание.

"Стига със следеното, тормозът, репресиите и гоненето от работа на "бугарашите", както ни наричаха. Това е и едно от условията за влизането ни в НАТО. Искаме място в обществото  твърдим, че имаме потенциал и кадри, които могат да спомогнат за напредъка на родината ни към НАТО и Европесйкия съюз и за просперитет на страната ни", каза той, цитиран от сайта Tatkovina.

На срещата присъстваха премиерът на Северна Македония Зоран Заев, което се случва за пръв път в историята на Клуба, както и посланикът на България  и бившият президент Росен Плевнелиев.