Как "Америка над всичко" на Тръмп парализира политически Германия?

Ангела Меркел и Доналд Тръмп

Ангела Меркел и Доналд Тръмп

Глобалният ред, подкрепящ германския просперитет, се разпада, а канцлерът Ангела Меркел не знае какво да направи на фона на променящите се условия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и стремежът му за възраждане на идеята за „Америка над всичко“ принуждават Германия да направи невъзможен избор между САЩ и Китай, пише Bloomberg.

По редица въпроси, от търговията до киберсигурността, германският канцлер остава парализирана от страха да не се противопостави на традиционните ключови партньори на страната. Опасенията във вътрешния кръг на Меркел са, че всяка една твърда позиция рискува да предизвика негативна реакция у германските съюзници, която може да доведе до ситуация, в която напрежението излиза извън контрол.

Необходимостта от предприемането на спешни мерки се засилва на фона на забавения икономически растеж на Германия и набиращите популярност популистки движения в страните членки на Европейския съюз (ЕС). Но отчаянието на канцлера става все по-очевидно.

„Разделяме ли се на малки парчета от пъзел, като всеки мисли, че може да реши проблемите си сам“, попита миналия месец германският канцлер по време на конференция за сигурността в Мюнхен. „Ако това е така, в ролята си на германски канцлер аз мога само да кажа: Перспективите изглеждат недобри за нас“, добави тя.

В сърцето на бурята за германската икономика се оказа автомобилната индустрия, която вече е изправена пред редица предизвикателства в ерата на автономните и електрически коли.

Още повече, че автомобилните производители в Германия, част от които са Mercedes-Benz, BMW и Volkswagen, са изправени пред заплахата от увеличаване на митата при вноса в САЩ. Налозите на Тръмп могат да струват на германския автомобилен износ около 18,4 млрд. евро (20,7 млрд. долара), сочат данни от изследване на базирания в Мюнхен институт за икономически изследвания Ifo.

Въпреки действията на САЩ и негодуванието на Франция Меркел все пак е решена да запази партньорството с Тръмп. Германският лидер се опитва да включи Щатите в по-широки търговски преговори възможно най-скоро и е убедена, че отмъщение на ЕС върху митата би се превърнало в пълномащабен трансатлантически търговски конфликт, твърди човек, запознат с позицията на правителството.

Автомобилната полемика е знак, че геополитическите спорове се превръщат в изключително неприятни за Германия. От десетилетия страната печели от международната търговска система, управлявана от Запада и подкрепена от военната мощ на САЩ. Правителството просто се отдръпна и наблюдаваше износа.

Изглежда тези дни вече са към края си, тъй като Тръмп изрази съмнения към ангажимента си да защитава съюзниците на НАТО; популистите в Европа обединяват опозицията срещу свободната търговия и разклащат фундаменталните принципи на членство в ЕС, а Китай предлага алтернативен източник на финансиране за по-слабите държави като Италия, Португалия и Гърция.

"Германия е попаднала в дилема след промяната на търговските модели и не знае как да реагира", казва Себастиан Дюлиен, анализатор в Европейския съвет за външни отношения, цитиран от Bloomberg.

Част от мерките, които Меркел вече предприе, включват изграждането на газопровода „Северен поток 2“. Германският канцлер застана твърдо зад проекта въпреки острите критики от САЩ и предупрежденията за нарастващата европейска зависимост от Москва.

Правителството затегна и правилата за чуждестранните придобивания на германски компании в опит да защити родните технологии от икономически конкуренти като Китай в съответствие с новата индустриална стратегия на министъра на икономиката Петер Алтмайер.

Френският натиск за изграждане на общ европейски фронт за справяне с данъчните структури на интернет гиганти като Amazon.com Inc, Alphabet Inc. и Facebook Inc. е друга жертва на германската предпазливост. И отново автомобилната индустрия е в основата ѝ.

Според френския план повечето технологични гиганти трябва да се облагат с данъци в страните, в които оперират и генерират продажбите си, въпреки че повечето от тях са базирани в САЩ.

Това също е една своеобразна заплаха за Германия, особено при положение, че вече стана ясно, че американският президент търси повод да накаже германските автопроизводители.

Така че вместо да поеме водещата роля заедно с Франция, администрацията на Меркел иска да изчака осигуряването на международен консенсус, посочва запознат източник. Германският министър на финансите Олаф Шолц цели да обвърже САЩ с международно споразумение, преди блокът да продължи с въвеждането на европейска такса за технологичните компании.

Междувременно обаче французите въвеждат национален данък въпреки липсата на подкрепа от най-важния си партньор.