Италия избира парламент, фаворит на изборите е партията на Берлускони

Силвия Берлускони

Силвия Берлускони

Днес в Италия се провеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде Франс прес.

Право да гласуват за Камарата на депутатите имат 46,6 млн. италианци, а за Сенат – 42,9 млн. За да могат да гласуват за Камарата гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години.

Изборният ден ще продължи до 23 ч. местно време и се очаква ниска избирателна активност.

Фаворит за спечелване на парламентарните избори е партията на Силвио Берлускони „Форца Италия”.

Преди дни влиятелният италиански вестник „Кориере дела Сера” сравни кариерата на Берлускони с възкресението на библейския персонаж Лазар. В миналото той се забърка във всевъзможни скандали и дори беше обвинен, че плаща за секс с непълнолетно момиче.

Берлускони обаче има един сериозен проблем – дори и да спечели вота, той не може да заема държавна длъжност заради присъда за данъчни измами, но това не му пречи да води активна кампания в подкрепа на „Форца Италия”.

Експертите са единодушни, че Берлускони ще взима важните решения в качеството си на партиен лидер. Дори и да не спечели изборите, той ще има ключова роля при всеки опит за съставяне на правителство.

Според социологическите проучвания блокът, включващ партията на Берлускони, евроскептичната Северна лига и крайнодесните „Италиански братя”, ще спечели изборите с подкрепа от 37%.

Най-популярната единична формация е движението „Пет звезди”, основано от комика Бепе Грило. Тя е известна със своите остри критики срещу политическия елит в Италия. В момента партията се радва на подкрепа от около 20%.

Вотът в Италия е важен тест за Европейския съюз. Страната е изправена пред сериозни икономически предизвикателства, а броят на мигрантите, пристигащи от Близкия Изток и Африка постоянно расте.

Все повече хора са недоволни от Брюксел и това дава силен изпулс на крайнодесните и евроскептичните формации.