Гръцкият президент към Ердоган: Границите няма да се променят

Макар и с дипломатичен тон, двамата президенти на практика се скараха.

Прокопис Павлопулос и Реджеп Ердоган

Прокопис Павлопулос и Реджеп Ердоган

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос отхвърли призивите на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за преразглеждане на Лозанския мирен договор, който очертава съвременните граници между двете съседни държава и статута на турското малцинство в Гърция.

Днес Ердоган е на историческо посещение в Гърция, което е първо на турски държавен глава от над 60 години насам.

Макар и с дипломатичен тон, двамата президенти на практика се скараха.

Една от точките, по които турският президент искаше да разговаря с е именно Лозанският мирен договор от 1923 г. и респективно границата на някои острови в Егейско море, които се оказват ябълка на раздора между двете страни в последните години, както и в Западна Тракия, където е съсредоточено турското малцинство.

„Договорът от Лозана определя територията и суверенитета на Гърция и на Европейския съюз, и за нас той не подлежи на ревизия", категоричен бе Павлопулос.

„Лозанският договор не се прилага на практика. Трябва да проучим приложимостта му", обяви Ердоган на срещата с гръцкия си колега.

„Той няма никакви недостатъци, няма нужда да бъде преразглеждан или да бъде актуализиран", обаче бе отговорът на държавния глава на Гърция.

„От подписването на договора са изминали 94 години и много неща са се променили. Въпросът за защитата на хората в Западна Тракия е въпрос от изключително значение за нас", заяви Ердоган.