Германското контраразузнаване обвини Русия за кибератака срещу енергийната система

Германското контраразузнаване за пореден път обвини Русия за мащабна хакерска атака срещу германската електропреносна мрежа и енергийни компании, съобщава Bild.

"Начинът на действие е едно от многото доказателства, които сочат, че атаката е управлявана от Русия", заявил шефът на Федералното управление за защита на конституцията (контраразузнаването) на ФРГ Ханс-Георг Маассен в интервю за медиагрупата RND.

На 13 юни Федералното управление по информационна сигурност съобщи за серия кибер атаки с названието Berserk Bear в хода на които хакерите са опитвали да проникнат в сървърите на германските доставчици на електроенергия. По данни на спецслужбите, те са успели да разбият вътрешните системи на няколко компании.

Маассен не за пръв път обвинява Русия в кибератаки. През декември 2016 година той заяви, че има доказателства за опити на Москва да повлияе на парламентарните избори в Германия, а през ноември-че Русия прави опити да се намеси във вътрешната политика на ФРГ.

През май 2016 година той обвини руските спецслужби в причастност към разбиването на компютърната мрежа на Бундестага, когато хакерите получили достъп до документи за вътрешно ползване.

През април тази година Маасен съобщи, че руски хакери са направили опит да проникнат в сървърите на германското правителство.

Превод: Faktor.bg