Докога ще търпят този объркан човек?

Горко ѝ на Америка, че си избра този опасен и непредсказуем егоцентрик за президент, дано само да не направи и още по-големи поразии

Бернд Ригерт, Дойче веле

Доналд Тръмп е добър президент - за Русия. Не обаче и за САЩ или за останалата част от света.

Руското външно министерство сподели един туит на Тръмп (а с това му постави официалния печат на Кремъл), публикуван от него само часове преди срещата с Владимир Путин. Във въпросния текст американският президент твърди, че "глупостта и тъпотията" на САЩ са виновни за лошите отношения с Русия. Нима САЩ сами са си виновни за това, че руските тайни служби извършват кибератаки срещу партийни централи и избирателни комисии? Нима САЩ са виновни за окупацията на Крим? Това е просто смешно. Но най-вече: това е нещо безпрецедентно в най-новата американска история. Доналд Тръмп повтори своята теза и след срещата си с руския президент и по този начин се самодисквалифицира.

Никой друг президент не е правил подобно нещо. Въпросът сега е: докога републиканците, т.е. съпартийците на Тръмп, ще търпят този неспособен, самонадценен и объркан човек в Белия дом? Доналд Тръмп не може дори да построи едно цяло смислено изречение, без да се запъне по средата и да наговори куп глупости, които на всичкото отгоре взаимно се изключват. Ето няколко примера само от последните дни: най-напред Тръмп твърдеше, че НАТО убива САЩ, а после - че Алиансът е празник на любовта; за Тръмп врагът е ту ЕС, ту Китай или пък ЕС и Китай едновременно; според Тръмп, Великобритания трябвало да даде под съд ЕС заради Брекзит, но пък британската министър-председателка Мей оставала най-добрата му приятелка; Германия била заложница на Русия, което обаче не пречи Путин да е честен конкурент, по думите на Тръмп.

Седмици наред светът очакваше това събитие: срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки. Досега двамата са говорили повече един за друг, отколкото един с друг. Ето какво е казвал Тръмп за Путин и какво мисли Путин за Тръмп: (16.07.2018)

Колко още можем да издържим?

Трудно вече се издържат глупостите на човека, извървял пътя от търговец на недвижими имоти, през телевизионна звезда, до един от най-видните популисти въобще. В сравнение с Путин Тръмп изглеждаше слаб, несигурен, неподготвен. Винаги, когато във външната политика Тръмп се държи като слон в стъкларски магазин, министрите му после са принудени да събират парчетата от земята и да превеждат на политически език необмислените думи на един президент, който борави твърде небрежно с фактите. Колко ли дълго още ще участват в тази игра?

Някои твърдят, че са забелязали Путин да се усмихва дяволито по време на разговорите му с Тръмп в Хелзинки. Всъщност, руският президент не трябваше да прави нищо друго, освен да седи спокойно на стола и да наблюдава как Тръмп разбива на парчета установения световен ред. Миналата седмица американският президент се накара на съюзниците си от НАТО, отнесе се грубо към Великобритания и обяви ЕС за враг. Надали Путин е можел да мечтае за нещо по-хубаво!

Горката Америка!

Същевременно критиките в САЩ срещу Путин и Русия останаха без последствия. Опитвал ли се е Путин да повлияе на изхода от президентските избори през 2016 година? Помогнал ли е той на Тръмп да спечели тези избори? Държи ли Путин компрометиращи факти срещу клана Тръмп? На фона на всичко това човек ще вземе да си помисли, че сигурно има нещо, което кара Тръмп да се държи така точно с руския автократ.

В Хелзинки президентът се срещна с първия си офицер. Срещнаха се един егоцентрик дилетант и един добре обучен таен агент. Единственото общо между тях е това, че и за двамата истината няма никаква стойност. Путин даде ясно да се разбере, че движещата сила за него не е доверието, а интересите, които преследва. Разбира се, че е добре щом двамата най-могъщи мъже на света говорят помежду си. Но шоуто, на което се надява Тръмп, не е достатъчно. Светът очаква много повече - дори и американският президент го прозря в един от малкото си светли мигове. Само че очакванията се разминаха с реалността. Горко ѝ на Америка, че си избра този опасен и непредсказуем егоцентрик за президент! Можем само да се надяваме, че той няма да направи и още по-големи поразии.