Die Welt: Бундесверът е пред разпад

Берлин предвижда броят на германските войници в Афганистан да бъде увеличен от 980 на 1300

 Кабинетът в Берлин гласува за разширяването на шест от чуждестранните мисии на германската армия, но според експерта Флориан Клинг от работна група "Дармщадър Сигнал" „ Кабинетът в Берлин гласува за разширяването на шест от чуждестранните мисии на германската армия, но според експерта Флориан Клинг от работна група "Дармщадър Сигнал" „Бундесверът е пред разпад“, пише националният ежедневник Die Welt, цитиран от "Фокус".

Коментирайки възможностите на германската армия да изпълни заявките на Берлин за мисиите зад граница Клинг бе категоричен: „Не, тя не може да направи това. Не разполагаме дори със самолети, с които тези войници да летят в тези мисии. Ситуацията е толкова напрегната, че Бундесверът всъщност е пред разпад".

По-рано в сряда правителството в Берлин взе решение за разширяване на шест мисии на Бундесвера с включването на около 2600 нови военнослужещи към тях. Бундестагът има последната дума за решението, но одобрението се счита за сигурно.
Берлин предвижда броят на германските войници в Афганистан да бъде увеличен от 980 на 1300. Броят на войниците на Бундесвера в Мали, където Германия е част от мисия на ООН за стабилизиране на кризисната африканска страна, в бъдеще трябва да достигне до 1100. Предвижда се разширяване на мисията на Бундесвера в Ирак. Към настоящия момент тя е ограничена до територията на Кюрдския автономен регион. В бъдеще се предвижда тя да обхване цялата страна.“, пише националният ежедневник Die Welt.