Дания не дава разрешение за "Северен поток-2", строителството трябва да бъде спряно

Дания отказа окончателно да даде разрешене за строителството на газопровода "Северен поток" в своя континентален шелф,, като се аргументира с въздействието на проекта върху нейната сигурност, пише Le Monde.

Официално, строителството на газопровода чиято дължина е 1 200 километра и трябва да доставя газ от Русия в Германия, се движи по график. Но стоежът, който се финансира от руския "Газпром" ще трябва да бъде спрян, защото Дания не разрешава тръбата да мине през нейната територия.

Ако руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел твърдят, че става дума за чисто бизнес проект, то датският премиер Ларс Расмуссен смята, че не трябва да се игнорира политическото влияние.

"Геополитическата ситуация в региона се промени драстично: конфликтът в Украйна, напрежението в Балтийско море, нарушенията на нашето въздушно пространство, разполагането на ракетите "Искандер" в Калининградска област", изрежда аргументите си бившият министър на отбраната на Дания  Ник Хеджеруп.

Датският парламент прие поправка, според която министърът на външните работи да налага вето на всяко строителство в датския континентален шелф, ако ппрецени, че интересите на страната в сферата на сигурността и дипломацията са застрашени.

Превод: Faktor.bg