Без явен победител приключи дебатът между "оцелелите" кандидати за лидер на торите

Депутатите ще гласуват, докато не останат само двама кандидати и тогава думата ще имат членовете на партията, които ще изберат новия лидер

Без явен победител приключи телевизионният дебат между петимата оцелели кандидати за лидер на британската Консервативна партия и респективно за премиер на Великобритания.

Преди дебата, във втория кръг на гласуване, отпадна бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, а най-много гласове отново получи фаворитът Борис Джонсън.

В дебата взеха участие по реда на получените гласове: Борис Джонсън – 126, Джерeми Хънт – 46, Майкъл Гоув – 41, Рори Стръюрт – 37 и Саджид Джавид – 33 гласа. Те отговаряха и дискутираха по въпроси на зрители, вариращи от дали ще извадят страната от Европейския съюз на 31 октомври до решаване на екологичните проблеми.

Фаворитът Борис Джонсън имаше затруднения по въпроса за ислямофобските му изявления. Както и преди, единствен аутсайдерът Рори Стюърт се въздържа от категорични обещания, на каквито останалите кандидати бяха щедри.

Анкета сред зрители, които са членове на Консервативната партия, след дебата показа, че по-добро впечатление са направили Джеръми Хънт, Майкъл Гоув и Саджид Джавид.

Надпреварата обаче продължава днес с нов кръг от гласуване. Депутатите ще гласуват, докато не останат само двама кандидати и тогава думата ще имат членовете на партията, които ще изберат новия лидер. Почти е сигурно, че един от тях ще бъде Борис Джонсън. Големият въпрос, кой ще се изправи срещу него в заключителното гласуване, остава напълно открит.