Без нарушения протича първият тур на президентските избори в Северна Македония

Без нарушения протича гласуването на първия тур от президентските избори в Северна Македония.

Основните претендентите за поста са трима - Стево Пендаровски, издигнат от широка коалиция с участието на управляващия СДСМ, Гордана Силяновска - подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и Блерим Река - номинация на Алианса на албанците и партията Беса.

Изборният ден започна навреме и към обед протичаше нормално.

Право на участие в изборите днес имат 1 милион 808 хиляди 131 души. Те ще могат да дадат своя глас в разкритите 3 хиляди 480 секции в цялата страна.

Изборите в Северна Македония се следят от над 3 хиляди местни и над 400 международни наблюдатели. През целия ден ще работят разкритите горещи телефонни линии към националния омбдусман и граждански сдружения, на които ще се приемат сигнали за нарушения на изборния процес.

За да бъде избран победител на първи тур в него трябва да участват над 904 хиляди души от имащите право на глас. Проучвания показват, че 40% от имащите право на глас още не са решили дали да се включат в изборите, а 22% казват, че няма да гласуват.

Според бившия премиер Владо Бучковски този вот ще бъде „първи тест след сключването на Преспанския договор и промените на конституцията“.

Другият важен въпрос е постигането на 40% изборна активност на втория кръг, за да могат изборите да бъдат признати за валидни.

Затова в края на предизборната кампания политическите сили апелираха за активно гражданско участие.

„Недоволството от властта, но и от опозицията, може да доведе до по-голяма степен на неучастие от обикновеното. Така че ако евентуално не бъде преодоляна бариерата за втория кръг, може да доведе до нова политическа криза“, смята Бучковски.

Очакванията за активността на първия тур са тя да бъде на средно ниво, коментира в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ специалният пратеник на БНр в Скопие Георги Марков. Според него от нея ще зависи дали ще има втори тур на изборите, тъй като се изисква 40% от избирателите да отидат до урните, за да има валидно избран президент.

Последни данни от социологически проучвания, оповестени преди седмица, сочат малка преднина от 3,7% за Стево Пендаровски, подкрепен от управляващия СДСМ, пред основния му опонент - Гордана Силяновска, зад която стои опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Пендаровски има една по-силна подкрепа от Силяновска сред албанската общност. Прогнозите са, че двамата вероятно ще отидат на балотаж. Блерим Река е подкрепян основно от албанци, но за него може да гласуват и етнически македонци, които харесват обещанието му за връщането на републиканизма, каза Марков.

Преди изборите председателите на щабовете на тримата претенденти за президентския пост отправиха призив за провеждане на честни и демократични избори. Към него се присъедини и премиерът Зоран Заев, който апелира и за активно участие на сънародниците си в днешното гласуване и в насрочения за 5 май втори тур.

В Северна Македония днес се провеждат и избори за кмет в Охрид, Дебър и Ново село.