Бабченко се появи жив на пресконференция, „убийството“ част от спецоперация (видео)

Руският анализатор и военен журналист Аркадий Бабченко е жив. Изненадващата новина бе съобщена днес от шефа на украинската служба за сигурност Василий Грицак. Фалшивата новина всъщност е била част от спецоперация. След изявлението на Грицак самият Бабченко се е появил на пресконференция, потвърдиха Би Би Си и ТАС. Снощи украинските медии предадоха, че журналистът е прострелян с три куршума и е загинал пред дома си.
Василий Грицак е посочил, че инсцинировката е била част от операция за разкриване на руски агенти. Според него организаторът на покушението е вербуван гражданин на Украйна с инициал Г. Той е наел килър за мократа поръчка. "Буквално преди 3 часа го задържахме", допълни той. За целта организаторът е получил поне 40 000 долара, твърдят украинците. 15 хил. долара били предадени като аванс. Наемникът е бивш участник от боевете в Донбас.

"Доколкото знам, операцията е била в ход от два месеца. Не знам колко мога да разкрия сега, но ме осведомиха как стоят нещата преди месец. Казаха ми, че срещу мен има поръчка за убийство, парите вече са предадени - доколкото ми е известно, 40 000 долара. Предложиха ми да участвам в тази спецоперация. Тук няма варианти - или работим, или така или иначе работим. Съгласих се", разказа Бабченко. Той се извини на съпругата си за тревогите, които й е създал.