Associated Press: Влиянието на Русия на Балканския полуостров продължава да расте

Влиянието на Русия в Централна Европа, Прибалтика и Балканския полуостров продължава да расте.

Associated Press припомня, че седмица преди решаващите избори президентът на република Сръбска Милорад Додик се срещна в Сочи с президента на Русия Владимир Путин.

AP припомня, че след срещата в интернет пространството беше разпространено видео, на което се вижда как лидерът на сърбите в БиХ подарява на Путин знамето на Република Сръбска (обърнатото наопъки знаме на Русия), а Путин пожелава на Додик успех на изборите.

Според агенцията, тжва видео е пример за откровеното влияние което оказва Русия в един от най-уязвимите региони на Европа - Балканите.

Тази игра за "пред публиката" с руския президент помогна на партията на Додик да получи повече места в парламента, допълва AP и припомня, че руски наемници помагат на Додик в създаването на военизирани подразделения.

Додик открито говори за това, че Република сРбъска трябва да пусне БиХ и се превърна в ключов съюзник на Москва в усилията и за дискредитацияя на западната политика на интеграция на Западните балкани в евроатлантическите структури.

Независимо от това, че влиянието на Русия в балканския регион е силно забележимо, избуяването на популистки течения в Централна Европа също е в полза на Кремъл, пише АР.