Арестуваната в САЩ рускиня: ФСС, секс и олигарси

мария Бутина

мария Бутина

В компютъра на рускинята Мария Бутина, арестувана в САЩ за действия като чужд агент и убастие в тайна операция с цел оказване на виляние върху американската политика са открити доказатерлства за нейната връзка с Федералната служба за сигурност, съобщава ВВС.

По информация на медията, в компютъра е открита кореспонденция с "руски чиновник", който както прпедполага ВВС е Александър Трошин, заместник-директор на руската Централна банка, който сравнява Бутина с руската шпионка Анна Чапман.

Освен това в адресите на Бутина е открит "адрес от домейн, който се асоциира с ФСС".

ФБР смята, че Бутина е поддържала връзки с ФСС прец цялото време на пребиваването си в САЩ.

BBC съобщава, че тя е имама връзки не само в руското правителство, но и с неназовани олигарси. В електронната и комуникация се споменава "известен руски бизнесмен, имащ тесни връзки с президентската администрация на Русия", който често пътувал в САЩ и когото Бутина нарича "спонсор".

Външното наблюдение на ФБР е засякло Бутина в компанията на руски дипломат в продължение на седмици, преди неговото отпътуване от САШ през март 2018 година. ФБР подозира, че дипломатът, с когото Бутина се срещала често е служител на руското разузнаване.

Прокурорът по делото смята, че в електронната поща на Бутина има улики за участие на Бутина в планиране на тойна операция за влияние. Тя е поддържала връзка с активистът на Републиканската партия Пол Ериксон, което и дало възможност да създаде широк кръг познантства с хора, които биха могли да окжоат влияние върху американската политика. 

В хода на дейността на Бутина в САЩ 29-годишната рускиня и 56-годишният американец започнали да живеят заедно, но по данни на прокуратурата Бутина най-малко веднъж е предложила секс на друг човек, за да получи място в лобистка организация. В писма, иззети от дома на Бутина, тя се оплаква от това, че и се налага да живее с Ериксон и се изказва презрително за това.

Рускинята е заплашена от 15 години затвор за незаконната си дейност в САЩ.

Превод: Faktor.bg