Арестуваната в САЩ рускиня два пъти опитала да организира тайна среща Путин-Тръмп

Мария Бутина в Белия дом

Мария Бутина в Белия дом

Руската гражданка Мария Бутина, арестувана в САЩ по обвинение, че е работила като "чужд агент" на територията на САЩ получи още едно обвинение - в сговор с цел внедряване в американски политически организации в интерес на Кремъл.

По обвинението в сговор Бутина може да получи 5 години затвор, а за работата като "чуждестранен агент" - до 10, съобщава Reuters.

Както Faktor.bg съобщи Мария Бутина, студентка в Американския университет във Вашингтон, беше арестувана на 15 юли.

В САЩ тя се е представяла като защитник на правото за притежание на оръжие и изградила тесни връзки с Националната стрелкова асоциация от името на Русия.

В рамките на своята противоправна дейност Бутина като минимум два пъти е опитала да организира тайна срещу между Путин и Тръмп по време на президентската кампания през 2016 година, пише The News York Times

"От публикуваните обвинения става ясно, че опитите на Бутина да си създаде връзки са били елемент от старателно подготвена руска зазузнавателна операция", пише изданието.

Рускинята не успява да организира среща Путин-Тръмп, но Доналд Тръмп-младши се среща с Торшин и Бутина на вечеря, спонсорирана от Националната стрелкова асоциация.

Предполага се, че 29-годишната рускиня е действала по указание на включения в американския санкционен списък заместник-директор на руската Централна банка  Александъра Торшин.

Любопитен е и фактът, че Бутина участва в срещата на руския министър на външните работи с Доналд Тръмп в Белия дом, тъй като тя официално не заема никаква длъжност в руската администрация, а в САЩ е регистрирана като "студентка".

Превод: Faktor.bg