Арестуваха 26 жени в Косово за връзки с "Ислямска държава"

Задържаните са върнати от Сирия

26 жени, върнати от Сирия в Косово, са поставени под домашен арест за един месец, докато са разследвани за връзки с „Ислямска държава“, се казва в изявление в четвъртък, цитирано от AFP.

26-те жени, поставени под домашен арест, са сред група от около 30 души, пристигнали обратно в Прищина в събота, заедно с 74 деца и четирима мъже.
Много от жените са съпруги или вдовици на джихадистки наемници.

Съдът разпореди те да бъдат поставени под домашен арест "въз основа на основателното подозрение, че те са организирали или участвали в чуждестранни конфликти", според изявление за пресата от Основния съд в Прищина след изслушване на 16 от жените в сряда.
Подобно решение бе взето и по делата на други десет жени във вторник.
След кацане в Прищина четиримата мъже бяха обвинени в участие в чуждестранен конфликт, докато жените и децата бяха отведени в мигрантски център, където получиха медицински грижи.

Директорът на здравните служби Насер Рамадани заяви, че "жените и децата са претърпели сериозна травма".
Косово, чието население от 1,8 милиона души е 90 процента мюсюлманско, макар и до голяма степен умерено, беше един от най-големите вносители на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия. Повече от 300 косовски граждани са заминали за Ирак и Сирия по време на пика на активността на ислямистката група, възникнала през 2014 г.