Ангела Меркел: Британските обвинения срещу Русия са изключително сериозни

Никой не може да дава на Русия 24-часови ултиматуми, заяви днес говорителят на руското външно министерство

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че се отнася към твърденията на британското правителство за участие на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал „изключително сериозно“ и призова Москва да даде „бързи отговори“, предава AFP.
„Зависи от Русия да даде бързи отговори на обоснованите въпроси на британското правителство“, заяви Меркел чрез съобщение след телефонен разговор с премиера на Великобритания Тереза Мей.

"Никой не може да дава на Русия 24-часови ултиматуми, това заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в рамките на свое интервю по един от руските телевизионния канали, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". По-рано британският премиер Тереза Мей даде на Москва време до края на 13 март да разкрие информация относно нервно-паралитичния газ „Новичок“, с какъвто стана ясно, че е отровен руският двоен агент Сергей Скрипал и който е разработен в Руската федерация. 
По думите на Захарова, „след това, което президентът Владимир Путин каза (в обръщението си към Федералното събрание), никой не може да влезе в парламента на своята страна и каже „давам на Русия 24 часа (ултиматум)“. Говорителят уточни, че „става въпрос за Лондон, която се явява столица на ядрена държава“. „Не е нужно да плашат“ Русия, добави още Захарова.