Алекс Алексиев: Няма полезен ход за Мадуро, той ще падне без военна интервенция

Алекс Алексиев

Алекс Алексиев

"Времето на Мадуро е изтекло и няма да мине много дълго преди той да бъде отстранен по един или друг начин. В момента фактически той няма подкрепа, с изключение на Русия, най-вече, защото Китай има съвсем друго мнение. Китай продължава да говори да има преговори във Венецуела, докато руснаците са тези, които практически са идеологически настроени. И поради това, и поради новите санкции на Щатите, които са от около две седмици, които фактически забраниха последния спасителен пояс на Мадуро – с други думи петролът, който продава в Щатите, той не може в момента да вземе парите, тъй като всички пари, които идват от компанията „Ситго“, която е в Америка, както знаете, се депозират в затворени вътре в САЩ сметки за Венецуела и Мадуро не може да ги използва. Даже в момента се говори за това и то упорито се говори, че на Гуайдо, на опозицията ще бъде разрешено от Щатите да използва тези пари за свои нужди", коментира пред радио "Фокус" Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания.

"Другото, което е важно да се отбележи, за което също според мен значи, че подкрепата на Мадуро ще продължава да отслабва, това е, че Болтън, шефът на сигурността на Тръмп, обяви съвсем официално, че тези военни, които се откажат от подкрепа на Мадуро и минат на страната на Гуайдо, фактически ще бъдат освободени от санкции, което е много важно. Така че аз общо-взето, смятам че няма да мине много дълго време, преди Мадуро да бъде сменен", прогнозира той.

"Факт е, че Мадуро няма просто къде да ходи. Русия не може да го поддържа, защото Русия също няма пари. Тя вече е вложила около 17 милиарда долара във Венецуела. Няма полезен ход за Мадуро. Затова аз смятам, че той ще падне без военна интервенция", смята експертът.

"Проблемът за Путин е, че се получава това, от което най-много го е страх: така наречените „цветни революции“. Още една революция, която сваля още един диктатор. Путин е диктатор и от това го е страх много. Така че възможно най-лошото за Путин е да загуби своя съюзник диктатор Мадуро по същия начин. И затова той се мъчи по всякакъв начин да го предотврати, но няма да успее. Защото просто той не е достатъчно силен. Има много варианти, за които надали ще имаме време да говорим, като например фактът, че Мадуро продаде 49,9% от главната фирма, която е венецуелска в Щатите, казва се „Ситго“, продаде я на „Роснефт“. Но дали това значи нещо, не е сигурно, тъй като според последните сведения, които идват от Вашингтон, почти сигурно е, че Щатите няма да позволят на Русия да влезе във владение на „Ситго“. Има и много други варианти. Но това, което е важно да се спомене, е че Мадуро няма полезен ход и той ще падне", каза още Алексиев.

"Президентът Радев, според мен, е напълно погрешен в своите тълкувания тук. Когато цяла Европа, която в много други отношения е разделена, фактически беше останала само Италия, но в Италия също Лигата е на страната на Гуайдо -там се получават някакви дрязги, но цяла Европа е против Мадуро и в този момент България да се идентифицира с един социалистически диктатор е много жалко за България. И това не му дава в никакъв случай някакви авоари на Радев. Това е загубена позиция. И за съжаление не говори добре за България", заяви той.

"Това което е явно, е, че БСП нищо не е научила, нищо не е забравила. Тя  продължава да бъде комунистическа партия. И това българският народ много добре трябва да го разбере, когато го извикат на урните да гласува отново. Тази партия не може да се реформира. Тя никога не е била българска. Тя винаги е била болшевишка партия. И крайно време е да се сложи край на нея в България. Интересите на социалистическата партия в България, тя е според мен комунистическа и продължава да е, не са интересите на българския народ. Те са интересите на техните руски господари. И затова, аз не смятам че това нещо, което наблюдаваме, тази поддръжка на един абсолютно безпомощен в момента диктатор, е нещо, което може да продължи. Но за съжаление показва до каква степен българските социалисти не са независими. Докато всички останали социалисти или голямото болшинство от тях в Европа поддържат опозицията във Венецуела. Така че тук също се получава раздвояване, където нашите социалисти се оказват по-големи католици от папата – до такава степен поддържат Путин и неговата политика, че се проявяват като антибългарски политици", коментира още Алексиев.