А. Пионтковски: САЩ вече готвят нови съкрушителни санкции срещу Кремъл

"От политическа гледна точка в историята с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му е важно това, че Москва е разобличена като държава-терорист, използваща химическо оръжие на територията на Великобритания", коментира руският опозиционер и публицист Андрей Пионтковски в онлайн изданието https://inforesist.org.

Но Великобритания трябва да обвинява само себе си, защото още през 2006 година е ясно, че Москва е терорист, който използва радиоацинно оръжие (авторът визира отравянето на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко с полоний във Великобритания-бел. ред.). Но на англичаните не им се искаше да акцентират на този факт. Под огромния натиск на вдовицата на Литвиненко Марина беше проведено съдебно разследване, в което беше установена вината на руските агенти Луговой и Ковтун за убийството му.

Сега САЩ са длъжни за въведат втория етап от санкциите заради използването от Русия на химическо оръжие във Великобритания. Според закона, приет през 1992 година и, според който вече не се изисква специално разрешение от Конгреса. Този закон предвижда, че на нарушителя на Конвенцията за забрана на химическото оръжие се предоставят три месеца и ако в този период той а) не признае и не се разкае за престъплението, б) не позволи на организацията по химическоразоръжаване да посети свои обекти и да се убеди, че производството, в конкретния случай на "Новичок" е пректратено, автоматично се въвежда втория етап на санкциите.  А той качествено се различава от всички, предприето срещу Русия до момента.

Вторият етап предвижда понижаване на дипломатическия статут на двустранните отношения, забрана за търговия не само с изделия с двойно предназначение, но и спиране на целия внос-износ. Прекратяват се финансовите операции, тоест, съгласно този закон, може руската банкова систума да бъде изключена от SWIFT, забрана за полети на националния авиопревозвач на Русия във въздушното пространство на САЩ.

Тези санкции трябва да бъдат въведени най-късно на 27 ноември, но в Сената се обсъжда въпросът дали те да не бъдета въведени по-рано.

В политическата ситуация, в която е изпаднал Доналд Тръмп и неговата администрация, е просто невъзможно да си представим, че той ще откаже да изпълни закона от 1992 година.

Превод: Faktor.bg