"Нова демокрация": Настояваме гръцкото правителството да представи пълна информация за събитията в гръцко-руските отношения

Подразбира се, че всяка страна трябва да уважава суверенитета на другата и да избягва намеса във вътрешните си дела

Премиерът Алексис Ципрас ще трябва да даде обяснения за дипломатическата криза сМосква

Премиерът Алексис Ципрас ще трябва да даде обяснения за дипломатическата криза сМосква

Най-голямата гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ е притеснена от влошаването на отношенията с Русия и иска от правителството да представи в парламента пълна информация за последните събития в отношенията между двете страни, предава РИА Новости, цитирана от"Фокус".
„Поддържането на приятелските и продуктивните отношения с Русия е изборът на гръцката външна политика. Подразбира се, че всяка страна трябва да уважава суверенитета на другата и да избягва намеса във вътрешните си дела. Ние с голяма загриженост отбелязваме негативните събития от последно време, които достигнаха до неприемливото споменаване на министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев на „Турска република Северен Кипър“, заяви ръководителят на отдела на партията по външната политика Йоргос Кумуцакос, посочвайки негово скорошно интервю пред руския ежедневник "Коммерсант".
„Нова демокрация“ смята, че „травмата по руско-гръцките отношения трябва да се изцели колкото се може по-скоро с обмислени и трезви, а не с импулсивни действия“.
„Настояваме правителството да представи пред парламента пълна информация за последните събития в гръцко-руските отношения“, заяви Кумуцакос.