„Катимерини”: Създаде се фронт на София и Скопие срещу Атина

Гръцкото издание пише, че за първи път от последните няколко години, има някои нови данни, които при определени условия могат да отключат процеса за името на Македония

„Почти всяка есен получаваме информация във връзка с името на Македония“, започва коментар на гръцкия вестник „Катимерини“ под заглавие "София, Скопие и името". Според изданието, „досега не са предприети съществени стъпки и само са потвърдени твърдите позиции на Скопие и Атина, с напомняне, че двете страни вече са направили отстъпки". „Сега, за първи път от последните няколко години, имаме някои нови данни, които при определени условия могат да отключат процеса, но не и преди местните избори през октомври в Скопие“, пише в текста.

В него се припомня, че до началото на лятото „Гърция трябваше да се бори срещу Груевски и националистическата истерия". „Това ни даваше аргументи да предотвратим евроатлантическата перспектива на страната, тъй като предишната власт разпространяваше антигръцка отрова сред общественото мнение".

„Какво ще правим без плашило? Не само това, но и новото правителство на премиера Зоран Заев твърди, че най-сетне затвори старите открити въпроси с България“, пише вестникът.

Първата новина за Гърция от сближаването между София и Скопие вече пристигна, посочва „Катимерини". Оттам добавят, че „преди мастилото да изсъхне от подписването на договора за приятелство, българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че София не е съгласна името на БЮРМ да съдържа географско определение, като Северна или Горна Македония, тъй като това може да крие стремежи за „Пиринска Македония ".

„С оглед на това, че Скопие вече отхвърли географски идеята, сега получи и съюзник в лицето на България, която до вчера беше съюзник на Гърция. Така, неофициално се създаде „фронт" на София и Скопие срещу "червената линия" на Атина за име с географско определение“, заключава вестникът.